Velvyslanec Evropských hodnot Kolář: Pokud bude kandidovat Zeman, tak já taky. Ten člověk mluví hlasem Kremlu

15.02.2017 15:49

Pokud pocítí zájem veřejnosti a pokud bude kandidovat Miloš Zeman, zúčastní se prezidentských voleb také bývalý diplomat a aktivista spolku Evropské hodnoty Petr Kolář. Kolář to uvedl v rozhovoru, který poskytl serveru iDnes.cz.

Velvyslanec Evropských hodnot Kolář: Pokud bude kandidovat Zeman, tak já taky. Ten člověk mluví hlasem Kremlu
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Kolář bude kandidovat za dvou podmínek. „Zaprvé, bez kandidatury nynějšího prezidenta bych neměl motivaci. Zadruhé musím vědět, že o mne minimálně těch padesát tisíc lidí, které potřebujete sehnat ke kandidatuře, stojí,“ uvedl.

Proč jej napadlo o kandidatuře vůbec přemýšlet? „Po ruské invazi na Krym jsem se lekl. Šokovaly mě však spíše projevy jakéhosi kolaborantství uvnitř západního společenství než invaze, která se tak nějak dala předpokládat. A pak jsem slyšel našeho prezidenta, jak v zásadě přejímá dezinformační argumentaci Kremlu, a navíc to neříká jenom nám, ale i v čínské státní televizi. Ta vyjádření už byla pomalu důvodem k impeachmentu. Tak jsem se začal angažovat jako občan,“ prohlásil Kolář.

Celý text je ZDE

Pro Evropany je klíčová bezpečnost

V minulosti byl velvyslancem i v Rusku či ve Spojených státech. Změní se něco pro Evropu nástupem prezidenta Donalda Trumpa? „Už se mění. Trump má výrazně jinak nastavené priority než Obama. Říká, že bude činit kroky výhodné primárně pro USA. Chceme-li, aby NATO zůstalo funkční, musíme plnit své závazky a dávat na obranu dvě procenta HDP. Všichni členové. Pro Evropany dnes již není klíčovou otázkou prosperita a trvalý růst, jak to bylo v posledních dekádách, ale bezpečnost. A není důležité, do jaké míry je ohrožení reálné, lidé se zkrátka bojí a my jim musíme dokázat, že jsme schopni se bránit a zajistit vnější hranici. Třeba i použitím síly,“ upozornil.

EU by měla vytvořit bezpečný prostor

Na námitku, že něco takového by vytvořilo ještě větší tlak vně evropských hranic, odpověděl: „Musíme přispět ke stabilizaci svého nejbližšího okolí. Každé impérium, které toto podcenilo, bylo nakonec svým destabilizovaným okolím rozvráceno. A my děláme stejnou chybu jako kdysi Římané: platíme a myslíme si, že penězi se vykoupíme,“ varoval.

Jak by tedy měla Evropská unie stabilizovat severní Afriku či Blízký východ? „Měla by tam pomoci vytvořit alespoň bezpečný prostor, aby mohla fungovat nějaká administrativa. Nefunkční státy to nedokážou bez naší pomoci. Musíme to udělat formou – vím, že v Čechách to vytváří příšernou konotaci – jakéhosi protektorátu v pravém slova smyslu toho výrazu,“ prohlásil Kolář.

Jenže řada lidí to může vnímat jako závan imperialismu. „Chceme-li skutečně být zabezpečeni a zároveň prospět těm, kdo nejvíc trpí, musíme se zbavit starých ideologických nátěrů. To není neokolonialismus. Musíme pomáhat druhým, abychom pomohli sobě,“ dodal bývalý diplomat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…