Velvyslanec USA Schapiro pochválil neziskovky, které v Česku pomáhají Romům. A odsoudil Rusko

11.01.2016 12:47

„Pokaždé, když vidím, jak někdo o neziskovkách říká, že to jsou cizí agenti, kteří chtějí podkopat společnost, musím se sám sebe zeptat: Kdo za tímto tvrzením stojí, jaký je jeho skutečný zájem?“ říká americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro v rozhovoru pro čtvrtletník pro obnovu české filantropie.

Velvyslanec USA Schapiro pochválil neziskovky, které v Česku pomáhají Romům. A odsoudil Rusko
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Anketa

Co soudíte o silvestrovském sexuálním násilí v Kolíně nad Rýnem a jiných městech v Německu?

hlasovalo: 11810 lidí

„U vás to není tak zřetelné, ale v jiných státech, například v Rusku, je pozice neziskových organizací a občanské společnosti skutečně ohrožena. A většinou je důvodem to, že lidé u moci zkrátka nechtějí, aby tyto organizace dělaly svou práci. Pokaždé, když někdo útočí na občanskou společnost, se proto musím ptát, jaký je jeho skutečný cíl, koho zastupuje,“ uvedl Schapiro.

V rozhovoru pro čtvrtletník pro obnovu české filantropie diplomat také vysvětlil, že hlavní rozdíl mezi charitativní prací v Česku a v USA spočívá v tom, že v USA se do života své komunity už po celá staletí zapojují nikoliv pouze jednotliví občané, ale také celé firmy. Důležitou součástí této tradice je prý jak darování peněz, tak i času. „A je úžasné, že mohu být svědkem toho, jak se podobný přístup objevuje stále častěji i zde v České republice,“ pochvaluje si.

Schapiro označuje zdejší vývoj na neziskovém poli za fantastický a velmi rychlý. „Je třeba si uvědomit, že pouhých 26 let nazpátek se v této zemi o potřeby všech ‚staral‘ jen a jen stát! Stát, který neponechal nikomu byť sebemenší možnost, aby se rozhodl, jak a komu chce pomáhat. A logicky zde téměř neexistovali lidé, kteří by disponovali většími soukromými prostředky. I proto říkám, že pokrok, který jste za to čtvrtstoletí učinili, je pozoruhodný,“ nešetřil diplomat chválou.

Dočetl se prý také, že v posledních třech letech se objem darů zvyšoval rychleji než platy. „Velmi rychle se tak blížíte úrovni, na kterou by mohli být hrdí kdekoliv,“ říká.

České neziskovky vs. americký fundraiser

V České republice ho zaujaly zvláště tři projekty. První z nich je brněnská nadace Partnerství, na níž Schapiro oceňuje, že se dokázala osamostatnit od amerických partnerů, kteří ji zpočátku finančně podporovali. „Setkali jsme se ale také s množstvím opravdu schopných organizací, které se snaží napomoct integraci českých Romů. Na řešení tohoto problému, o jehož existenci jsem před svým příchodem do České republiky vůbec nevěděl, pracuje celá řada skvělých lidí – a zdaleka nejenom Romů. Člověka vyloženě povzbudí, když vidí všechnu tu dobrou práci, kterou tito lidé odvádějí,“ pochvaloval si Schapiro.

Diplomat také kvituje, že se u nás řada neziskových organizací angažuje v otázkách transparentnosti a dobré veřejné správy. Jako aliance Pro bono, která se snaží přesvědčit právníky a právní kanceláře, aby nabídli své služby zdarma lidem, kteří by si je jinak dovolit nemohli.

Na závěr se sluší podotknout, že Andrew Shapiro má s dobročinností i filantropií bohaté zkušenosti. Pracoval pro úřad pro bezplatnou právní pomoc a shromáždil nemalé prostředky pro kampaň Baracka Obamy. Čtvrtletník uvádí, že pro současného amerického prezidenta dokázal získat více než 1,2 milionu dolarů.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…