Velvyslanec USA vyslal jasný vzkaz z ČT: Válka musí pokračovat. Pavel za odměnu v Bílém domě?

07.03.2024 20:44 | Monitoring

Po tzv. volebním superúterý v USA je téměř jisté, že dojde k opakování duelu Biden versus Trump. Co jeho výsledek může znamenat pro soudržnost Severoatlantické aliance a co pro válku na Ukrajině? Nejen na tyto otázky odpovídal v pořadu Interview ČT24 Bijan Sabet, velvyslanec USA v Česku. Dle jeho slov je Česká republika svou podporou Ukrajiny inspirací po jiné státy, a že „válka musí pokračovat“.

Velvyslanec USA vyslal jasný vzkaz z ČT: Válka musí pokračovat. Pavel za odměnu v Bílém domě?
Foto: ČT24
Popisek: Bijan Sabet, velvyslanec USA v Česku

Prezident Biden má podle velvyslance Sabeta v podpoře Ukrajiny širokou podporu voličů v USA. „Pod vedením prezidenta Bidena jsou Spojené státy pevně na straně Ukrajiny, stejně tak jako Češi. Většina americké veřejnosti s tímto souhlasí,“ řekl velvyslanec USA v ČR.

Aktuálně ale spory v americkém Kongresu brání tomu, aby doputovala další část americké pomoci na Ukrajinu. „Tento další krok pro podporu Ukrajiny je skutečně kritický. Prezident řekl naprosto jasně, že Kongres musí konat a poskytnout podporu. Nemám žádnou pochybnost o tom, že to nakonec projde,“ poznamenal v pořadu Interview ČT24 velvyslanec Sabet.

„Velice chválím Českou republiku za to, že jako jedna z prvních poskytla po onom 24. únoru Ukrajině podporu. Od té doby Česká republika podporuje Ukrajinu neustále a pro mnoho zemí je to inspirací. Poslední snaha o opatření munice – o tom mluvili prezident Pavel a premiér Fiala – to je další důležitý krok, že se podařilo sehnat finanční prostředky, určitě to bude využito,“ pokračoval diplomat.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45993 lidí
Co však říká na hlasy, které se v Česku ozývají, že dodávky zbraní na Ukrajinu jen prodlužují válku a utrpení obyvatel? „Ukrajina je obětí, válka musí pokračovat, protože chce pokračovat jedna ze stran, což je Vladimir Putin. My musíme pomáhat Ukrajině, a zbraně jsou jednou ze součástí této podpory. Jsme po boku Ukrajiny a musíme tak pokračovat nadále,“ zdůraznil velvyslanec Sabet.

Donald Trump prohlásil, že by se Evropa měla sama více starat o svou bezpečnost. Bude jeho případný návrat do Bílého domu zároveň hrozbou pro Evropu? „Nevidím nejmenší důvod, proč bychom v tom měli vidět nějakou hrozbu, je silnější, jednotnější a má srovnaný názor. V rozpálení předvolební kampaně je možné říci ledacos. Musíme si uvědomit, že se tu hraje o sílu NATO, a to nebylo nikdy významnější. Poslední dva roky ukázaly, že by nebylo nic důležitějšího než NATO,“ míní Sabet.

Namístě podle něj, jako jakási „politická odměna“, by měla být návštěva prezidenta ČR v Bílém domě. „Česko-americké vztahy nebyly nikdy silnější. Ministra zahraničí Jana Lipavského jsem slyšel říkat, že by skutečně bylo dobré toto připravit. Jak víte, už došlo k návštěvám našich ministrů zahraničí, je tu i skvělý vztah mezi naším ministrem obrany a vaší ministryní. Ambasáda v Praze se snaží posilovat dialog, který je velmi silný,“ sdělil velvyslanec Bijan Sabet, jenž ocenil nejen průkopnickou roli České republiky v pomoci Ukrajině, ale i o, že často stojíme po boku Spojených států, co se týká konfliktu na Blízkém východě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To, že agent Pávek jede podle not americké ambasády, není žádní tajemství. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebavorák , 08.03.2024 9:23:36
Je to kariérista ,který lezl do zadku komunistům. Když zjistil, že jsou odepsaní, bez mrknutí oka začal šplhat do amerického zadku. Ateď se tato morální kreatura dočká konečně ocenění od svých chlebodárců. Skvělý příklad pro pokřivenou českou mládež.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…