Věnovat se také romské kultuře a historii, radí českým školám učitel z Británie

19.02.2012 17:11

Do Prahy přijel z Velké Británie učitel Mark Penfold, aby zde udělal semináře pro české kolegy o romských dětech. V Česku často končí ve zvláštních školách, ale podle Penfolda nejsou hloupější než ty „bílé“. Tvrdí, že nejsou ani výchovně nezvladatelné. Českým učitelům radí, aby se naučili číst romskou kulturu. O problematice píše server Aktuálně.cz.

Věnovat se také romské kultuře a historii, radí českým školám učitel z Británie
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Podle Marka Penfolda, odborníka na integraci dětí z různých kultur ve školství, je romská kultura založená na orální tradici. Děti z těchto rodin jsou tedy trochu pozadu ve čtení a psaní, ale není to díky tomu, že se to nemohou naučit, ale protože u nich doma se žije jinak.

V Británii dostane dítě, které je pozadu v látce, lekce čtení a psaní navíc

Server Aktuálně.cz uvádí, že velká většina romských dětí se v České republice dostává do zvláštních škol. Často je to kvůli problémům s češtinou.

Oproti tomu v Británii dostanou děti lekce čtení a psaní navíc na běžné škole. Mají tam speciální půlroční program, kde děti tráví každý týden dvakrát čtvrt hodiny samy s učitelem a procvičují látku.

„U nás je pravidlem, že i když dítě neslyší dobře, nevidí dobře, nebo nemůže dobře chodit, má být vzděláváno v běžné škole, nebo se o to alespoň musíme pokusit," popisuje Penfold na Aktuálně.cz britský přístup.

Každé druhé romské dítě u nás dostuduje, tvrdí britský učitel

Školu Babington Community College v britském Leicesteru navštěvují děti od 11 do 16 let. Penfold tvrdí, že každé druhé dítě romského původu, které školu Babington navštěvovalo, ji také zdárně dokončilo.

Na škole je necelých 400 dětí, jejichž mateřským jazykem není angličtina. A 70 z nich jsou čeští a slovenští Romové, kteří se v zemi usazují od 90. let minulého století. Nejčastěji z důvodu diskriminace.

Romové v Británii zapírají svou etnickou identitu
Českým Romům ve Velké Británii napomáhá fakt, že zde nejsou jedinou, viditelně odlišnou menšinou. Ale podobně jako na jiné přistěhovalce na ně bez dobré znalosti angličtiny zbývají jen druhořadé práce, uvádí server Aktuálně.cz.

Také často skrývají svou etnickou identitu.

"Když jsem se poprvé setkal s romskými rodiči, ptal jsem se jich, jaké jméno by chtěli dát naší škole. Řekli mi: škola lásky. Na to jsem odvětil, ano, to je moc hezký název, ale málo to říká o úkolech, které tu máme. Vyzvali mě pak, abych to jméno vymyslel sám, tak jsem se zeptal, jak se romsky řekne ,nová budoucnost'. V tom jedna z žen vstala a řekla mi: nesmíte nikomu říct, že jsme Romové, nebo všechna diskriminace začne nanovo. Moje reakce byla jednoduchá: Marie, vy mě možná neznáte, ale já nehodlám pracovat s nikým, kdo se stydí za svou identitu. Dnes už s Marií vycházíme dobře," vypráví svou zkušenost Penfold.

Na českých školách by se měl aspoň jeden den věnovat romské kultuře a historii

Českým učitelům by Penfold poradil, aby alespoň na dva dny odložili těžké učebnice matematiky a přírodopisu. Soužití by podle něj pomohlo, pokud by se celý jeden den věnoval romské kultuře. Uvařilo by se třeba romské jídlo, hodina dějepisu by byla věnovaná romské historii a pak by přišla na řadu kultura.

"Smysl takového pojetí? Ukáže to respekt, pochopení jiné kultury a zájem o ni. A vysvětlí ji ostatním," vzkazuje Čechům Penfold.

Penfold přijel do Česka díky neziskové organizaci Equality (Rovnost), která se stará o menšiny žijící v Británii a specializuje se na Romy, kteří tam přišli z nových členských zemí EU. Na projektu se podílí také česká vládní Agentura pro sociální začleňování a britská ambasáda v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 


 

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…