Verdikt NS legitimizuje trestnou činnost ve sněmovně, tvrdí sdružení

17.07.2013 13:12

Rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze údajného uplácení bývalých poslanců ODS je exces, který legitimizuje trestnou činnost zákonodárců ve Sněmovně, míní sdružení Vraťte nám stát. Názor soudu odporuje pojetí poslanecké imunity podle ústavy, uvedla právnička spjatá se sdružením Hana Marvanová.

Verdikt NS legitimizuje trestnou činnost ve sněmovně, tvrdí sdružení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

"Tento naprosto vychýlený názor odporuje pojetí imunity podle naší ústavy, kdy rozhodně nebylo úmyslem, aby na půdě Poslanecké sněmovny mohli poslanci páchat jakoukoli trestnou činnost, ale umožnit poslanci svobodně vyjadřovat své politické názory," uvedla Marvanová v tiskovém prohlášení.

Zákonodárci by měli být stíháni za kriminální jednání, kterého se dopustili v Parlamentu

Podle sdružení nelze poslance stíhat za proslov nebo názor vyslovený na půdě Sněmovny. Neznamená to ale, že by zákonodárci neměli být stíháni za kriminální jednání, kterého se dopustí i v budovách Parlamentu. "Výklad ústavy ze strany Nejvyššího soudu je účelový a je odrazem skutečnosti, že dokonce i soudci jsou zřejmě toho názoru, že politika přirozeně zahrnuje korupci a podivné obchody, a pokud se to děje na půdě Parlamentu, je to beztrestné," uvedlo sdružení.

Zástupci iniciativy Vraťte nám stát ve středu také vyjádřili znepokojení nad výzvami některých politiků v čele s expremiérem Petrem Nečasem (ODS), kteří po úterním rozhodnutí Nejvyššího soudu požadují, aby se vrchní státní zástupce Ivo Ištvan vzdal své funkce.

Ištvan: Musíme ujasnit, jaký je rozsah poslanecké imunity

Úterní verdikt Nejvyššího soudu vedl k rychlému propuštění tří exposlanců ODS, kteří čelí obvinění z korupce, z vazby. Podle žalobce Ištvana ale verdikt neznamená, že by nebylo možné trestní stíhání vést dál. Musí se prý nejdřív vyjasnit, jaký je rozsah poslanecké imunity.

Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa se po rebelii proti vedení své strany loni vzdali poslaneckého mandátu. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase, se kterým kabinet spojil hlasování o důvěře. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státních firem. Policie a státní zástupce v tom spatřují formu korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …