Veřejné práce a snížení DPH. Hnutí ANO představilo svůj program

22.09.2013 16:59

Politické hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše představilo na Facebooku svůj program pro nadcházející se předčasné volby. Jeho členové plánují mimo jiné snížení sazby DPH na potraviny, zvýšení počtu pracovních míst v rezortu zemědělství, zavedení veřejných prací pro nezaměstnané nebo automatické členství ve druhém pilíři důchodového systému. Detailní přehled přinesl server Týden.cz.

Veřejné práce a snížení DPH. Hnutí ANO představilo svůj program
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na parkovišti na Senovážném náměstí byla zahájena předvolební kampaň hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše

Jednou z priorit ANO je navrácení snížené sazby DPH na deset procent. Zlevnit by tak mohly potraviny, léky, knihy. Daňový systém by se pak už měnit neměl, aby prý neustálé změny nekomplikovaly život podnikatelům. Jakékoliv zvyšování daní je podle ANO nepřípustné. Daň z příjmu právnických osob by měla zůstat 19%. Zrušit by ANO chtělo superhrubou mzdu.

"Prosadíme zavedení separátního důchodového účtu mimo státní rozpočet. Zasadíme se o zavedení minimálního starobního důchodu. Nedovolíme zpřísňování podmínek pro jeho získání," píše hnutí ve svém programu. Zastavit chce i prodlužování věku odchodu do důchodu. Důchod by měl růst o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Noví účastníci pracovního trhu by se stávali automaticky součástí tzv. druhého pilíře, ale mohli by z něj vystoupit.

ANO také usiluje o motivaci podnikatelů k zaměstnávání i znevýhodněných skupin, jako jsou matky samoživitelky, lidé starší 50 let a zdravotně postižené, prostřednictvím daňových úlev. Zjednodušit chce i soudní řízení, která by podle hnutí měla být kratší. Také by vytvořilo Nejvyšší soudcovskou radu, aby kontrolovala nezávislost soudců.

Jako jeden z mála politických subjektů je hnutí ANO jednoznačně pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín. „Je to strategický zdroj a po roce 2030 bude pro ČR nezbytný. Před tím důkladně prověříme výhodnost této stavby pro Českou republiku," píše hnutí v programu.

Musíme chránit zemědělce před obchodními řetězci

Důraz klade ANO i na soběstačnost České republiky v potravinách. „Chceme dosáhnout úplné soběstačnosti v základních potravinách, a to ze současných 70 až 80 procent v rámci ČR, a tím zajistit dostatek kvalitních a bezpečných potravin pro české občany," stojí v programu.

Prosadit by hnutí chtělo zejména legislativní ochranu zemědělců a výrobců potravin proti významné síle obchodních řetězců. Orgány kontrolující kvalitu potravin budou spadat pod gesci Ministerstva zemědělství. Zemědělské výrobky budou moci lidé prodávat zákazníkům přímo "ze dvora". "Uvedenými opatřeními vytvoříme čtyřicet tisíc pracovních míst v samotném zemědělství a dalších 80 tisíc v navazujících odvětvích," očekávají představitelé ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…