Veřejnost by byla šokována, kdybych řekl pravdu. Vladimir Mečiar obsáhle promluvil

08.03.2017 11:20

Státní orgány nemají nic společného s vraždou Róberta Remiáše, řekl v ostře sledované diskuzi Téma dne na TA3 někdejší premiér Vladimír Mečiar. Jeho odvěký politický rival Béla Bugár se jej zeptal, zda se neplánuje omluvit Remiášově matce Anně. „Za co?“ reagoval Mečiar.

Veřejnost by byla šokována, kdybych řekl pravdu. Vladimir Mečiar obsáhle promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Hlavním tématem diskuze byly Mečiarovy amnestie v souvislosti s únosem Michala Kováče ml. Vladimír Mečiar úvodem relace poděkoval vedení TA3 a moderátorovi Petrovi Bielikovi, že dostal možnost vystoupit a obhájit se. Zároveň popřel, že by s únosem syna tehdejšího prezidenta měl něco společného. „Mohl o tom vědět někdo v SISce, ale SIS to neudělala.“ Mečiar podezříval z únosu tehdejšího náměstka SIS Jaroslava Svěchotu. „Měl jsem podezření, že to byl člověk, jenž už nežije. Myslím pana Svěchotu, kterého jsem z celé duše nenáviděl.“

Bugár připomněl Mečiarovo bouřlivé období vlády. „Za vaší vlády se rozmohli mafiáni.“ Šéf Most-Híd řekl, že sám měl problémy s dunajskostredskou mafií a hodila mu granát na dvůr. „Pan Mečiar se vyjádřil jako premiér, že kdyby nebyl chráněný imunitou prezident Slovenské republiky (Michal Kováč, pozn. red.), tak je zavřený,“ povídal Bugár.

Bugár Mečiarovi ve studiu řekl, že by se měl omluvit. „Neříkejte, že se nestalo. To se nedá vymyslet,“ komentoval na konto únosu Kováče mladšího do ciziny a Mečiarovi později „šplíchl“ do tváře, „pokud stát utržil nějakou ostudu, tak za vás.“

Anketa

Kdo bude po volbách německým kancléřem? (Ptáme se na váš odhad, ne na vaši preferenci)

hlasovalo: 5414 lidí

Více si přečtěte ZDE.

Na otázku moderátora, zda není čas říct pravdu v souvislosti s Mečiarovými amnestiemi, bývalý premiér odvětil: „Ani dnes si nedovolím říct celou pravdu, některé věci by byly šokující pro veřejnost. Kováč miloval peníze... Není čas říct všechno, neboť bychom zpochybnili politickou stabilitu tohoto státu a systému.“ Mečiar doplnil, že podrobnosti uvede v připravované knize.

„Věděl, kdy se to stane i kdo to udělá. Prezident věděl, co jsme my nevěděli, a nekonal,“ tvrdil Mečiar na konto únosu a postoje Michala Kováče.

Mečiar trvá na nezrušitelnosti amnestií, které udělil v roce 1998 a týkají se případu únosu prezidentova syna Michala Kováče ml. do ciziny. Z únosu bylo podezřívané tehdejší vedení SIS. S případem souvisí i vražda Roberta Remiáše. „Ústavní soud řekl, že jsou nezrušitelné. Parlament nemá kompetenci zrušit amnestie,“ uvedl Mečiar, podle kterého by to mohlo skončit u evropského soudu. Sám by ale podání nedal. „Nemusím, jsou tu lidé, kterým záleží na právním statusu tohoto státu,“ poznamenal.

Bugár Mečiarovi oponoval, amnestie se podle něj dají zrušit, ale bývalý premiér se toho bojí. „Vy se máte čeho bát, proto to bráníte,“ zkonstatoval. „Nemám se čeho bát,“ prohlásil Mečiar, podle něhož politici dnes hrají o hlavu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), a ne o jeho. „Mně se nic nestane,“ poznamenal Mečiar. „Tady se nehraje o hlavu pana Fica, ale o to, aby lidé už konečně věděli, co se stalo, aby se to dostalo do historie a aby se o tom i mladí mohli učit, aby se to už neopakovalo,“ zdůraznil Bugár. Myslí si, že zrušením by se opět spustilo vyšetřování a ukázalo by se, kdo byl do únosu a zřejmě i do Remiášovy vraždy zapojen.

V souvislosti s Remiášovou vraždou Mečiar uvedl, že je třeba skončit s touto špinavostí. „Nezneužívejte tragédii toho mladého člověka! Moje iniciativa byla, aby proběhlo vyšetřování co nejdříve a odhalil se pachatel.“ Na otázku, zda může potvrdit, že došlo k vraždě, uvedl: „Nevím.“

Poliačik s Viskupičem před televizí

Před televizí TA3 se před vysíláním shromáždilo asi 20 lidí, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s Vladimírem Mečiarem. Na místě měli redaktora i Parlamentné listy. Událost byla neformální a zorganizovali ji opoziční poslanci Martin Poliačik (SaS) a Jozef Viskupič (OĽANO). 

Přítomní měli transparenty „S Pánem Bohem, běž už od nás“, „Skutek se stal“, „Máš krvavé pařáty“ či „Mečiara do basy, a ne do televize“. 

„Z mého pohledu Vladimír Mečiar má jedinou možnost, omluvit se, jak zneužíval vládní moc,“ řekl Viskupič, kterého doplnil Poliačik. „Cesta (Mečiara) do tohoto vysílání byla vydlážděna s velkou pravděpodobností ekonomickými a hrdelními zločiny.“

Jak odcházeli? 

„Já ho znám, takže jsem nic jiného ani neočekával,“ reagoval Bugár po skončení diskuze s Mečiarem, když odcházel z televize. „Toto je blud,“ reagoval na informaci, že může dojít k ohrožení republiky v případě zrušení amnestií. Zároveň před zítřejší koaliční radou uvedl, že se bude snažit přesvědčit premiéra Fica o zrušení amnestií. Ještě ve vysílání uvedl: „Stačí deset hlasů a je devadesátka. Budu přesvědčovat.“

Po více než dvou hodinách opustil prostory televize TA3 i Vladimír Mečiar, a to bez jakéhokoliv vyjádření. Zamával čekajícím novinářům a odešel za pískotu skupinky přibližně 30 lidí, přičemž někteří přítomní na jeho adresu skandovali hanba, hanba. 

Petice za zrušení amnestií

Organizace Via Iuris spustila speciální webovou stránku www.somza.to, prostřednictvím které může široká občanská veřejnost podpořit zrušení Mečiarových amnestií. Podle organizace tak po skupině bývalých ústavních soudců, osobností slovenského práva a advokacie, stejně jako po skupině více než 250 osobností kulturního a společenského života mají už i občané SR nástroj, prostřednictvím něhož mohou apelovat na poslance NR SR, aby přijali ústavní zákon na zrušení amnestií udělených bývalým předsedou vlády Mečiarem.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …