Veřejných zakázek ubylo. Ekonomika je kvůli tomu prý v ohrožení

26.09.2013 11:30

Objem veřejných zakázek vyhlášených v prvních osmi měsících letošního roku se meziročně propadl o jednu třetinu (30,1 procenta) na 149,8 miliardy korun. Výrazně se snížil také objem zakázek, které byly ve stejném období zadány k realizaci. Jejich objem dosáhl 161,5 miliardy korun, což je meziročně o 18,4 procenta méně.

Veřejných zakázek ubylo. Ekonomika je kvůli tomu prý v ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelu Blanka

Informace vyplývají z nejnovější analýzy Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ).

"Tyto výsledky signalizují budoucí nárůst problémů. Takto výrazný pokles objemu vyhlášených veřejných zakázek bude znamenat i menší objem veřejných zakázek následně zadaných k realizaci. Bude méně práce pro firmy i jejich zaměstnance, což bude mít znatelné negativní dopady do ekonomiky. Navíc zakázky v hodnotě desítek miliard zůstávají zaseknuté ve výběrových řízeních a jejich zadání k realizaci by naopak ekonomice i zaměstnanosti znatelně pomohlo," prohlásil předseda KAVZ Robert Pergl.

Právě zpožďování a odklad veřejných zakázek je podle komory velkým problémem. Na konci letošního srpna zbývaly podle Věstníku veřejných zakázek k zadání nebo zrušení zakázky z loňského roku v celkové hodnotě 72,5 miliardy korun. To je přitom zhruba 23 procent celkového objemu zakázek z minulého roku.

Zadavatelé se mohou těšit t z poklesu cen

Zadavatele by naopak mohl potěšit pokles cen zadaných zakázek, které byly v lednu až srpnu oproti očekáváním a rozpočtovým plánům investorů až o 28 procent nižší. Například ve stavebnictví jsou ceny veřejných zakázek dokonce až 34 procent pod úrovní očekávanou investorem.

Prostřednictvím Věstníku veřejných zakázek byly loni zadány veřejné zakázky za celkem 312,5 miliardy korun, třetina jich však byla do konce letošního května zrušena. Průměrná hodnota zakázky byla loni v průměru o 12 procent nižší než předpokládaná cena při jejím oznámení. O rok dříve byl tento rozdíl sedmiprocentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …