Věřící psycholog se veřejně omluvil za chamtivost svých bratří

25.06.2012 8:31

Psycholog Jeroným Klimeš se opřel do majetkových nároků církví. Zejména v případě katolické církve by se podle něj mělo při vracení majetku zohlednit, že od roku 1948 poklesl počet věřících z 77 procent na 10 a zhruba stejným poměrem by se měl snížit vrácený majetek.

Věřící psycholog se veřejně omluvil za chamtivost svých bratří
Foto: Martin Kovář
Popisek: Arcibiskup Duka s kadidlem

Klimeš v Lidových novinách připomíná, že roku 1948 katolická církev zastupovala přibližně 77 procent populace, zatímco dnes je to sotva 10 procent. „Při každém rozchodu si expartneři berou část společného majetku. Katolická církev tedy dnes připomíná zhrzeného exmanžela, který si osobuje nárok na celé bývalé jmění obou partnerů. Na odliv věřících podle Klimeše reaguje zvláštní logikou: „Rozvedla ses? Nejenže nic nedostaneš, ale ještě mi zaplatíš bolestné a kompenzaci inflace.“

Navíc podle něj počet věřících stále ubývá a církev není schopna s tím nic udělat. „Za pár let tu bude nás věřících jako homosexuálů, ale na rozdíl od nich budou církve disponovat 130 miliardami,“ vysmívá se.

Nabytý majetek navíc podle něj bude církev korumpovat. Již Ježíš si podle něj uvědomoval, že bohatství je při cestě k Bohu kamenem na krku. „Přemíra bohatství naopak zakonzervuje shnilé praktiky stávajícího kléru a nikdy nedojde k tolik potřebné obrodě církve,“ píše psycholog.

Ježíš podle Klimeše, který se v článku pro Lidové noviny prezentuje jako věřící, rozhodně nestojí na straně církve. Cituje jeho slova „Mějte se na pozoru před každou chamtivostí.“  A omlouvá se nevěřícím za své chrapounské bratry a sestry.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …