Veterináři dnes opatření vůči polskému hovězímu rušit nebudou

25.03.2019 20:40

Veterináři dnes nezruší mimořádná opatření, podle kterých musejí dovozci polského hovězího na své náklady testovat maso v certifikované laboratoři na salmonelu, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu Petr Majer. Polská strana dnes dodala informace o krocích, které učinila v dozoru na svých jatkách, Ministerstvo zemědělství je chce prozkoumat. Pokud budou dostatečné, zveřejní stát zrušení opatření v úterý, platit bude od středy, uvedli zástupci resortu. Intenzivnější kontroly dovozového masa v ČR by ale měly pokračovat.

Veterináři dnes opatření vůči polskému hovězímu rušit nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prodej masa

Materiály, které dnes Varšava poslala Evropské komisi a následně také do Prahy, má ČTK k dispozici. V průvodním dopise státní tajemník Tadeusz Romanczuk odkazuje na dohodu mezi EK a českou a polskou stranou z 18. března. „Očekávám ukončení nepřiměřených omezení zavedených Českou republikou,“ končí.

Trojstránkový přehled opatření, která Polsko udělalo na základě doporučení Evropské komise, kromě jiného vypisuje počty kontrol na farmách a jatkách i u přepravců. Výsledkem byla podle dopisu nejen řada konkrétních doporučení, ale také stovky pokut, v desítkách případů se o věc začali zajímat policisté. V několika případech polské úřady nařídily příslušný podnik zavřít.

„Pokud informace uvedené v dopisu vyhodnotíme jako dostačující, jsme připraveni zahájit rušení našich mimořádných veterinárních opatření. Chci všechny ujistit, že naše dozorové orgány budou nadále intenzivně kontrolovat dovozy. Budeme dále odebírat vzorky masa a ve spolupráci s policií a celníky budou pokračovat kontroly kamionů převážejících maso,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Dovoz hovězího z Polska letos proti loňskému roku klesl. Ve srovnatelném období loni nahlásili dovozci z Polska veterinářům zhruba 6 200 zásilek. „Od začátku letošního roku do dneška jich bylo necelých 4 500,“ uvedl Majer.

Dnešní termín konce kontrol ohlásil v minulém týdnu Toman s podmínkou, že Polsko do té doby Praze i EK zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která slíbilo udělat. Do dneška měly v Polsku skončit kontroly jatek, Varšava počítá i s legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů a zemědělců, změny se ve spolupráci s dopravci také chystají ve způsobu přepravování masa.

EK na konci února vyzvala ČR ke zrušení plošných kontrol – v dopise o to žádal komisař Vytenis Andriukaitis, se kterým v minulém týdnu Toman jednal. Toman pak uvedl, že domluvené řešení situace je výsledkem dohody všech tří stran, tedy Polska, Česka i EK.

Mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý už dříve informoval že Polsko dalo vědět ČR o tom, že provedlo kontrolu více než 300 jatek. „Polské úřady nově omezily přístup k úředním razítkům, se kterými nyní mohou disponovat jen schválení veterinární lékaři, provedly kontroly zprostředkovatelů obchodujících se skotem, posílily kontroly dobrých životních podmínek zvířat při přepravě a podobně,“ uvedl.

Mimořádná opatření začala 21. února platit kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Následně se na českém trhu nalezla salmonela i v drůbežím z Polska.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…