Větší ďábel než Soros? Levicový server hájí aktivistku Gretu

21.08.2019 14:49

S klimatickou změnou je to prý podobné jako s uprchlickou krizí. Podle serveru A2larm neumí čeští novináři ani o jednom z těchto témat psát komplexně. Zřejmě proto, že si nenastudovali dost podkladů. Dodnes prý řada publicistů není ani schopna rozpoznat migranta od uprchlíka. V případě klimatické změny si zase jen dokážou tropit žerty z mladé studentky Grety Thunbergové, kterou popisují jako veřejného nepřítele číslo jedna.

Větší ďábel než Soros? Levicový server hájí aktivistku Gretu
Foto: Repro ČT
Popisek: Aktivistka Greta Thunbergová na fóru TEDx

O Grétě Thunbergové – šestnáctileté švédské studentce – toho bylo napsáno již hodně. I v českých médií. Vymezoval se proti ní např. poslanec Václav Klaus mladší, když oznamoval vznik hnutí Trikolóra. Thunbergovou kritizoval i Klausův otec exprezident Václav Klaus starší. A spolu s nimi i řada dalších politiků.

Server A2larm tvrdí, že kopnout si do Gréty Thunbergové je dnes vlastně v módě. V roli hlavního ďábla prý nahradila amerického miliardáře maďarského původu George Sorose.

Anketa

Jsou události srpna 68 a srpna 69 stále pro český národ traumatem?

10%
90%
hlasovalo: 10869 lidí

„Greta Thunbergová sejmula z piedestalu George Sorose a stala se hlavním symbolem všeho, co Češi ve veřejném prostoru nemají rádi, zejména pak odvážného aktivistu. Soros byl ďábelský, protože byl starý, bohatý a mocný, ale Greta je ještě horší – je to puberťačka, nic neví, nic nezažila, a přesto má názor a nemlčí. Grety je plný Facebook i Twitter a iDNES kvůli ní dokonce začal předstírat investigativu. Proč bychom tedy o Gretě měli číst další článek? Protože situace, kdy si jedna polovina české mediální obce z Grety dělá legraci a druhá si zase dělá legraci z první poloviny je signifikantní pro způsob, jakým jsme schopni psát, informovat se a diskutovat o klimatické změně,“ uvádí k tématu server.

Skutečností prý je, že čeští novináři nepíší o klimatické změně komplexně, jak by si toto téma zasloužilo, nenastudovali si prý dost materiálů, údajně podobně jako v případě uprchlické krize.

„Neznalost základních faktů je sice tou nejvíce viditelnou, ale v zásadě možná nejméně důležitou částí problému. Stejně jako u debaty o migraci platí, že Google má doma každý, a kdo se o fakta zajímá, nejspíš si je snadno zjistí. Novináři tady ale zdaleka nejsou jenom od toho, aby nám předkládali ověřená fakta, ale především od toho, aby je dokázali zarámovat, okomentovat, přinést ve vhodný čas a ve vhodném kontextu a nechat k nim promluvit ty, kteří k nim mají, co říct. Případy výše uvedeného jsou ale v českém kontextu zhruba stejně obvyklé jako elektroauta v pražských ulicích,“ pokračuje server.

Nakonec dodává, že k diskusi nad tímto tématem je třeba pořizovat skutečné odporníky a nestavět debaty na toto téma na modelu, že pět minut dostanou Židé a pět minut Hitler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…