Většina lidí nestojí o evropské občanství, ukázal průzkum

09.05.2013 14:55

Průzkum společnosti STEM ukázal, že dvě třetiny českých občanů cítí sounáležitost s Evropou, ale pouze devětatřicet procent z nich by vedle českého občanství uvítalo i občanství evropské. Hlásí se k němu především vzdělanější lidé. Z hlediska voličské přízně jde spíše o voliče pravice.

Většina lidí nestojí o evropské občanství, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradě zavlála vlajka EU za účasti Zemana a Barrosa

„STEM sleduje tuto otázku od roku 2005. Tehdy, krátce po našem vstupu do Evropské unie, mělo pocit sounáležitosti s Evropou téměř 80 % našich občanů. Stejných hodnot dosahoval pocit sounáležitosti v době našeho předsednictví Evropské unii počátkem roku 2009. Od té doby se pocit evropanství mírně oslabil, od roku 2011 se podíl lidí pociťujících sounáležitost s Evropou nemění,“ stojí ve zprávě.

O občanství více stojí voliči pravice a ženy

Podobně poklesl i počet lidí, kteří by stáli o evropské občanství. V roce 2005 o něj v průzkumu projevilo zájem 46 procent dotázaných, dnes je to jen 39 procent. I tady platí, že o evropské občanství stojí spíše voliči pravice. Není bez zajímavosti, že o ně více stojí ženy.

Stojí za pozornost, že se již dlouhá léta nemění jeden trend. Sounáležitost s Evropou cítí spíše voliči pravice než levice, na politické scéně je to ale spíše naopak. Z hlediska vzdělání platí, že proevropsky jsou naladěni vzdělanější lidé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…