Většina rusky mluvících Ukrajinců stojí proti Rusku. To je pro Putina zlé překvapení, píše analytik Rjabčuk

16.09.2014 9:56

Mnoho Rusů je přesvědčeno, že Ukrajinci a Rusové jsou téměř stejní lidé. Kolem tohoto základního předpokladu se točí tři hlavní mýty, píše v úterních Hospodářských novinách Mykola Rjabčuk, který byl hostem 18. výroční konference Forum 2000.

Většina rusky mluvících Ukrajinců stojí proti Rusku. To je pro Putina zlé překvapení, píše analytik Rjabčuk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ukrajiny a Evropské unie

První mýtus připisuje odkaz středověké Kyjevské Rusi Moskevskému knížectví a vykresluje Ukrajince spolu s Bělorusy jako historickou deviaci, jako výsledek neblahého polského vlivu na prý ruské území Kyjevské Rusi.

Druhý mýtus šíří myšlenku nadřazenosti ruského jazyka a kultury nad ukrajinštinou a ukrajinskou kulturou. „Ukrajincům je v této interpretaci upírána schopnost i právo vytvářet vysokou kulturu a jsou účelově degradováni na úroveň regionálních dialektů a pitoreskního folkloru,“ píše Rjabčuk.

Třetý mýtus tvrdí, že všichni Ukrajinci jsou Rusy. „I kvůli těmto ruským mýtům Ukrajinci dvacet let kolísali mezi Východem a Západem, mezi autoritářstvím a demokracií, mezi ekonomikou regulovanou státem a kapitalismem volného trhu,“ domnívá se Rjabčuk s tím, že Euromajdan a následná ruská invaze tuto podporu vzájemně neslučitelných názorů, postojů a hodnot ukončily.

To, že se většina rusky mluvících Ukrajinců postavila za Kyjev, je pro Kreml velké překvapení

Rjabčuk uvádí, že většina rusky mluvících Ukrajinců se v konfliktu postavila na ukrajinskou stranu. „Ukázalo se, že pro Putinův režim je to obrovské překvapení,“ píše autor článku s tím, že právě Putinův režim dlouhá léta šířil představu Ukrajiny jako rozpolceného státu, který je na pokraji rozštěpení.

Zdá se, že Putin a jeho společníci padli za oběť vlastní propagandě, zřejmě je až příliš mnoho poradců přesvědčovalo o tom, že Ukrajina je snadným soustem.

Závěrem Rjabčuk upozorňuje, že Putin není tím, kdo by přiznával otevřeně chybu a zřejmě se nevzdá. „Ukrajinci mohou doufat v lepší osud, ale připravit se na horší,“ dodal Rjabčuk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…