Více než polovina členů Rady ČTK je prý ve střetu zájmů, vytáhla na světlo ČT

31.08.2018 22:41

Hned čtyři ze sedmi členů Rady ČTK jsou ve střetu zájmů. Uvedla to ČT24 na základě informací ze středečního zasedání rady, kde to přiznal předseda rady Miroslav Augustin.

Více než polovina členů Rady ČTK je prý ve střetu zájmů, vytáhla na světlo ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

V Českém rozhlase pracuje syn Augustina, stejně tak i syn dalšího radního Pavla Foltána. Oba – Foltán i Augustin – jsou nominanti za ANO. Zákon o ČTK toto však zakazuje, uvádí ČT24. Osoby blízké nebo samotný člen rady by neměli mít finanční zájem na provozování hromadných sdělovacích prostředků. 

„Pokud by to skutečně bylo bráno tak, že z mé strany je střet zájmů naplněn, tak jsem připraven z funkce odstoupit. Nebo můj syn by z toho postu odešel,“ uvedl k tomu nyní Augustin.

  • Původní text ZDE

Augustin ani Foltán nejsou jediní, o kom se v souvislosti s porušením zákona mluví. Hovoří se i o dalším členu rady Petru Žantovském, jenž sám působí jako externí moderátor Českého rozhlasu. Jeho manželka byla pak režisérkou tamtéž. K 31. srpnu 2018 Irena Žantovská svůj pracovní poměr ukončila. 

Kdo by pak ještě měl mít střet zájmů, je nominantka za SPD Jana Gáborová, která je současně také mluvčí prostějovské radnice a edituje místní zpravodaj. Proti ní pak bojuje sdružení Oživení, Gáborová se však nedomnívá, že by byla ve střetu zájmů. 

Radní ČTK se pak shodli, že by se celý zákon měl změnit. „Mezer je tam mnohem víc,“ uvádí Augustin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…