Více vzdělávání dětí o lidských právech a diskriminaci. Už od září. Ohlásil Balaš na konferenci k předsednictví

25.11.2022 8:54 | Ze sítí

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) na dvoudenní mezinárodní konferenci o násilí na vysokých školách, konané pod záštitou českého předsednictví v Radě EU, oznámil, že by se děti na základních a středních školách měly od příštího roku více vzdělávat o lidských právech, diskriminaci a násilí na ženách.

Více vzdělávání dětí o lidských právech a diskriminaci. Už od září. Ohlásil Balaš na konferenci k předsednictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

„Je třeba zajistit, aby se už od základní školy začaly děti učit o genderově podmíněném násilí, diskriminaci a lidských právech. Děti by měly znát meze a jak něco takového nedopustit,“ uvedl Balaš na mezinárodní konferenci.

Ministr Balaš hovořil o tom, že by rád toto téma zahrnul například do občanské nauky v rámci plánované změny rámcových vzdělávacích programů. To vše bude ještě předmětem diskusí v rámci jeho resortu školství.

Podle ministra školství je problematika násilí v akademickém prostředí závažná.

„Právě jsem v Lichtenštejnském paláci zahájil konferenci k tématu genderově podmíněného násilí na akademické půdě. Akce má záštitu českého předsednictví v Radě Evropské unie a pořádá ji NKC – gender a věda. Ministerstvo školství si závažnost této problematiky dobře uvědomuje a i proto patří tato akce v rámci českého předsednictví mezi ty stěžejní,“ uvedl Balaš.

Jak uvádějí Novinky, jen v letošním roce sami studenti upozornili na několik případů nevhodného chování na univerzitách. Balaš na konferenci zmínil příklad, kdy vedení Palackého univerzity v Olomouci rozvázalo pracovní poměr s pedagogem filozofické fakulty kvůli porušení etického kodexu. Měl se dopustit ponižování, šikany a sexuálního obtěžování studentů.

Pomoc obětem by mohl v takových případech podle Balaše například školní psycholog, aby měl poškozený možnost se obrátit někam o pomoc. Ocenil, že na podobné kauzy už začaly jednotlivé instituce reagovat například zřízením funkcí ombudsmanů.

Výzkum o genderově podmíněném násilí na vysokých školách UniSAFE, který na konferenci na reálných číslech dokládal závažnost situace, ukázal, že se až 62 procent ze 42 tisíc respondentů ze 46 evropských univerzit setkalo s nevhodným jednáním. Mimo jiné se šikanou, psychickým nátlakem nebo sexuálním obtěžováním. Oběti se však často bojí problém nahlásit ve strachu, že budou muset univerzitu opustit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…