Více zbraní Ukrajině, zvýšit tlak na Rusko, burcuje Vondra

07.10.2022 16:43 | Tisková zpráva

Ruská agrese na Ukrajině vstoupila do svého osmého měsíce. Rusko v uplynulých týdnech přikročilo k eskalaci konfliktu na dvou frontách: v samotném Rusku byla vyhlášena částečná mobilizace, doprovázená četným zatýkáním odpůrců. Zároveň Rusko přikročilo k nelegální anexi území oblastí Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské, na základě zfalšovaných referend. Evropský parlament anexi odsoudil a vyzval k další pomoci napadené Ukrajině. V tiskové zprávě to nyní okomentoval europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Více zbraní Ukrajině, zvýšit tlak na Rusko, burcuje Vondra
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

„V této situaci v EU nemůže být řeč o polevování v pomoci; Ukrajina potřebuje více zbraní, aby ještě před zimou zvýšila tlak na Rusko na maximum. Mám radost, že součástí rezoluce je tentokrát i můj návrh z minulého pléna, který vyzývá Evropskou komisi k založení programu Lend-Lease po vzoru USA. Pokračující jaderné vyhrožování ze strany Ruské federace by mělo být mezinárodně uznáno jako zločin proti míru a lidskosti. Nesmíme se nechat zastrašit,“ říká europoslanec Alexandr Vondra.

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil proces záboru celkem čtyř ukrajinských regionů minulý týden v pátek podpisem smluv. Vedle oblastí Záporožské a Chersonské se to týká také mezinárodně neuznaných proruských separatistických regionů, Doněcké lidové republiky (DNR) a Luhanské lidové republiky (LNR). 

Šéf Kremlu, na jehož rozkaz ruská vojska koncem února vpadla na Ukrajinu, prohlásil, že Moskva bude anektovaná území hájit „všemi dostupnými prostředky“. Píše o tom mimo jiné server ČeskéNoviny.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…