Vietnamci jsou pracovití, islámští migranti chtějí jen dávky, uhodil prezident Zeman před studenty. Pak přirovnal vedení ČNB ke Stalinovi

18.04.2017 16:12

Prezident Miloš Zeman se setkal se studenty Vysoké školy finanční a správní v Praze. Kromě devizových intervencí přišla řeč i na euro či migrační krizi.

Vietnamci jsou pracovití, islámští migranti chtějí jen dávky, uhodil prezident Zeman před studenty. Pak přirovnal vedení ČNB ke Stalinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se setkal se studenty VŠFS. Hovořil zejména na téma ČNB a intervencích do korunového kursu

„Děkuji za to, že jsem si mohl sám vybrat téma, aniž mně bylo předepsáno, což se někdy u některých univerzit stává,“ řekl Zeman úvodem k tématu, jež si vybral – ukončení kurzového závazku Českou národní bankou.  

Nejprve si však Zeman vzpomněl na ministra financí první republiky Aloise Rašína a jeho kolkování. „Alois Rašín byl nesmírně svérázný politik, nejenom ekonom. Což dokazuje i to, že byl za světové války odsouzen k trestu smrti a císař Karel jej pak amnestoval,“ zmínil Zeman. „Kolkování odpoutalo naši měnu od okolních států,“ řekl. Zmínil také to, že Rašín měl ve své kanceláři nápis „Nic vám nedám“. Tak prý vypořádával všechny žádosti o dotace. 

„A nyní hledejme argumenty pro, ale i proti onomu kurzovému závazku,“ přešel po vzpomínce na Rašína k intervencím Zeman. „Hrdý národ má mít silnou měnu. Já jsem sice občas tento argument také použil, ale nepokládám jej za nejdůležitější,“ řekl Zeman a vyjmenoval, co považuje za důležitější. „Komunistický režim byl pověstný cenovými reformami. Ceny se leckdy dostávaly hluboko pod výrobní náklady. Připusťme, že pokud žijeme v tržní ekonomice, ceny by neměly být reformovány vnější intervencí. A pokud přiznáme prostý fakt, že kurz je cena měny, tak není důvod, proč reformovat prostředí intervencí,“ zmínil Zeman.

„Druhý argument, který rád a často uvádím, spočívá v tom, že někdo říká zlevnění, někdo znehodnocení české měny, snižuje reálnou hodnotu úspor, snižuje reálnou životní úroveň, což se nejvíce pozná, vyjedeme-li do zahraničí s cestovní kanceláří,“ řekl také prezident. „Další argument, který je potřeba zdůvodnit, je to, že tzv. měkký nebo nafouknutý kurzový polštář je něco jako anabolické steroidy pro sportovce. Krátkodobě vám pomáhá, dlouhodobě vám škodí,“ prozradil. 

„Když podáte sportovci anabolika, poněkud oslabíte sklon k inovacím. Olivy vydávají největší hodnotu, když jsou drceny. A je-li exportér pod silným konkurenčním tlakem, tak jeho sklon k inovacím je větší než tehdy, pomáhá-li mu kurzový polštář a ten exportér je poněkud líný,“ rozvedl dále Zeman. 

„Nesnažme se postupovat způsobem Stalinovým. Ten, když mu v roce 1945 nebo 1946 ekonomičtí experti předložili návrh na kurz rublu vůči dolaru a ten zdůvodněný návrh byl 1 : 50, tedy 50 rublů za dolar, soudruh Stalin vzal velkou červenou tužku a škrtl tu nulu. Takže oficiální kurz byl 1 : 5, ale nikdo to nekupoval,“ poznamenal závěrem Zeman. „Byl to bezesporu výborný ekonom. A stejně takoví byli i ti, kteří nám vnutili devizovou intervenci,“ uzavřel. Kurz se podle něj v blízké době ustálí na částce 25,50 koruny.

V rámci diskuse pak přišla mimo jiné řeč na euro. „Domnívám se, že euro je cosi jako teploměr. A změníte-li teploměr, vůbec to neznamená, že tím ovlivníte vnější nebo vnitřní teplotu,“ domnívá se Zeman s tím, že zavedení eura zvyšuje kredibilitu pro zahraniční investory. 

„Bohužel Evropská unie, která dělá jednu chybu za druhou, ji dělá i v měnové politice, když zavedla tzv. evropský stabilizační mechanismus. Ten v podstatě umožňuje, aby se půjčovalo i hluboce zadluženým zemím, které nejsou schopny ani ochotny své dluhé splácet. Řecko se do své krize, i díky vládě, kterou má, propadá stále hlouběji. A není dobré, aby český daňový poplatník platil řecké dluhy. A to je má základní námitka proti zavedení eura v současnosti,“ řekl Zeman. Evropská unie by si podle jeho slov měla udělat pořádek, a to vyloučením Řecka z eurozóny. 

Celý záznam debaty prezidenta Zemana na VŠFS v Praze (zdroj: OVTV):

Když se jej pak jeden z účastníků debaty zeptal na to, zda je Zeman skutečně ruským agentem, ten odpověděl, že není agentem žádné země, ale je prezidentem České republiky.

Řeč přišla i na migrační krizi. „Vezměme si Ukrajince i Vietnamce. Ukrajinci posílají děti do českých škol, Vietnamci jsou pracovití. U islámských migrantů však platí, že chtějí sociální dávky. A jejich kultura je výrazně odlišná,“ podotkl. „Není cizinec jako cizinec,“ dodal.

Závěrem se pak Zeman vymezil proti sankcím. „Sankce nikdy k ničemu nevedly. Bude-li vám někdo namlouvat, že se Rusko hroutí kvůli ekonomickým sankcím, nevěřte mu,“ zmínil prezident.

Setkání se studenty zakončil svou oblíbenou anekdotou ohledně sebe a svého předchůdce Václava Klause, kdy se oba po smrti dostanou před ďábla, jenž Klausovi předá starou ošklivou babici se slovy, že měl mnoho hříchů... Zemanovi pak předá modelku Claudii Schifferovou. „Milá Claudie, měla jsi mnoho hříchů,“ řekl pointu Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …