Viewegh se opět vysměje politikům: Bártu otráví poloniem, Rittig uletí balónem

22.09.2012 11:49

Spisovatel Michal Viewegh se po loňské knize „Mafie v Praze“ ve své novince znovu pouští do české politiky. Tentokrát prý ještě drsněji. Leccos napovídá už název „Mráz přichází z Hradu“. Třeskutá směs reálných kauz, drbů i autorových fabulací se má vysmát politikům a být ventilem z celospolečenské frustrace.

Viewegh se opět vysměje politikům: Bártu otráví poloniem, Rittig uletí balónem
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Michal Viewegh

MF DNES přináší z chystaného románu ukázku, která prý patří ještě k těm krotším pasážím. Odehrává se v prezidentské pracovně, kam přichází poradce Hájek (na rozdíl od minulé knihy plné Darků Balíků nyní Viewegh jmenuje naplno), aby prezidentovi oznámil, že Václav Havel bude mít letiště a nikdo nemůže přijít na to, co srovnatelného pojmenovat po Klausovi. „Nepřemýšlel jsem o tom,“ odpoví mu prezident Klaus, ačkoliv o tom prý přemýšlel často, jen jej dosud nic dostatečně reprezentativního nenapadlo.

V románu se prý objevuje i scéna, ve které lobbista Ivo Rittig, ředitel pražského Dopravního podniku Martin Dvořák, jeho matka a dva advokáti z kanceláře Šachta and Partners na obchodní schůzku vzlétnou s balónem, protože na zemi už si nejsou jistí před odposlechy. Nad zemí podepíší spoustu výhodných smluv, ale když přistanou, blíží se k nim policejní auto s majáčkem. A v tu chvíli začnou všichni vzduchoplavci horečně žvýkat podepsané smlouvy.

Viewegh v rozhovoru pro MF DNES přiznává, že v románu je přiznaná nadsázka. „Lidé jsou zprávami z politiky natolik otrávení, že příběh pouze o politických gaunerech by je nezajímal,“ obává se spisovatel. Rád by prý poskytl lidem možnost, aby se svým politikům mohli aspoň zasmát, proto do doložitelných faktů přimíchal i něco fantazie a stvořil zábavnou koláž. Sám o tom ironicky mluví jako o „karikaturách proroka“.

V románu se objevují zejména postavy z ODS a Věcí veřejných. Například Vít Bárta posílá Radku Johnovi na ministerstvo vnitra vzorek své stolice, protože se obává, že jej otrávili poloniem. Premiér Nečas si zase dosyta užívá intimity s poradkyní Nagyovou. Podle Viewegha to však neznamená, že by ostatní strany hodnotil nějak pozitivněji. „Ani o sociálních demokratech, TOP 09 nebo komunistech si nedělám nejmenší iluze. Ale jak to všechno nacpat do jedné knihy,“ ptá se nejčtenější český autor.  

Že by se na něj kvůli románu snesla vlna žalob prý Viewegh neočekává. Už v minulém románu prý všichni věděli, že Darek Balík je inspirován Markem Dalíkem a nestalo se vůbec nic. „Oni jsou splachovací,“ myslí si spisovatel.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…