Viktor Orbán nejen pro PL: Prchají k nám Indové, Nigerijci. A hodně. Všechny je pošleme domů

07.03.2022 11:32

Maďarský premiér Viktor Orbán v prohlášení, které obdržela redakce ParlamentníchListů.cz z jeho kabinetu, uvedl několik důležitých bodů. Zaprvé zdůraznil, že Maďarsko je ochotno pomoct prchajícím Ukrajincům. Současně ale upozornil na skutečnost, že z Ukrajiny utíká mnoho dalších národností. Ty ovšem Maďaři hodlají poslat zpět do jejich vlastí. „Zůstanou tu Maďaři a Ukrajinci," konstatoval.

Viktor Orbán nejen pro PL: Prchají k nám Indové, Nigerijci. A hodně. Všechny je pošleme domů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Úvodem svého sdělení Orbán podotkl, že doposud díky válce na Ukrajině překročilo hranici s Maďarskem cirka 140 tisíc uprchlíků. A další prý budou následovat. Předseda tamního vládního kabinetu doplnil, že se byl osobně podívat na hranicích a s mnoha lidmi hovořil.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
„Ale velmi mnoho lidí – a stále více, je krom Ukrajinců i občanů třetích zemí. Přichází z vnitrozemí Ukrajiny. Včera jsem potkal uprchlíky, o kterých si myslím, že byli studenty Charkovské univerzity. Potkal jsem Číňany, Nigerijce a Indy. A ne dva nebo tři, ale mnoho z nich," řekl maďarský premiér.

Co s nimi?

„Vezmeme je do Budapešti a odtud poletí domů: takže Indové do Indie, Nigerijci do Nigérie, Číňané do Číny. A pak, pokud se chtějí vrátit později jako studenti, mohou se vrátit do Maďarska. Ale zatím půjdou domů. Takže ti, které vidíme a nejsou Ukrajinci nebo Maďaři, nezůstávají v Maďarsku, ale jdou domů."

A co dělá Brusel?

Orbán dále vysvětlil, že v tuto chvíli je Maďarsko útočištěm zejména pro Maďary, Ukrajince a státní příslušníky třetích zemí.

„Maďarská vláda má hodně práce. Jedná se o úkoly související s národní bezpečností, obranou hranic, předvídáním vojenského vývoje a přípravou na něj. I když mnoho lidí přichází z daleké Ukrajiny, přicházejí také z území, které s námi sousedí, což je Zakarpatí."

„Potkal jsem mnoho rodin, které si vyzvedávají přátelé, kteří si sem pro ně jezdí z Polska, Česka nebo Rakouska. Někteří s kontakty v Maďarsku je odvážejí z hranic. V tuto chvíli se o tyto lidi nemusíme bát. Jsou tu další ze třetích zemí, kteří budou letecky dopraveni domů. Ale pak jsou tu lidé, kteří tu zůstanou i poté, co ostatní odejdou, kteří nepotřebují jen ubytování a jídlo na jeden den, ale nemají kam jít a budou chvíli s námi. A je třeba jim poskytnout ubytování, je třeba je ubytovat a je třeba je nakrmit," doplnil Orbán.

Poděkoval také dobrovolníkům, kteří nad rámec svých jiných povinností přicházejí pomáhat.

A závěrem se opřel do Bruselu.

„Bůhví, co v Bruselu dělají, na co čekají a kdy a komu dají peníze. Pokud bychom na to čekali, na maďarských hranicích by se vyvinula vážná situace."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…