Vím o chybě v sociálním pojištění. Může za ni veto, prohlásil Nečas

19.10.2012 14:45

Premiér Petr Nečas připustil, že chyba v sociálním pojištění by mohla destruovat rozpočet. Řekl to novinářům v Bruselu, kde uvedl, že na vině je veto na prováděcí zákon, kde je zakotven druhý pilíř penzijní reformy.

Vím o chybě v sociálním pojištění. Může za ni veto, prohlásil Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Výpadek inkasa sociálního pojištění od živnostníků kvůli chybě v zákoně by do značné míry destruoval státní rozpočet, uvedl v Bruselu premiér Petr Nečas. Stát by podle něj mohl přijít o 15 až 20 miliard korun. 

Osoby samostatně výdělečně činné by podle již schváleného reformního zákona platily na pojištění 8,5 procenta z vyměřovacího základu místo současných 28 procent, upozornil deník E15. Stačilo by, aby se přihlásily do nového fondového pilíře. Chybu by měla napravit technická novela, jež umožňuje zavést druhý důchodový pilíř od příštího roku. Ten vetoval prezident Václav Klaus. 

"O tomto nebezpečí vím, a je to jeden z důsledků toho, že bylo dáno veto na prováděcí zákon, a důsledkem nepřijetí tohoto prováděcího zákona k důchodové reformě by opravdu byl s vysokou pravděpodobností hraničící s jistotou tento obrovský výpadek příjmů státního rozpočtu," uvedl Nečas. 

Sněmovna by se měla předlohou vrácenou Klausem zabývat na schůzi, která začne v úterý. Na pořadu by měla ale být až ve druhém jednacím týdnu. Proti vládní podobě důchodové reformy je opozice, kriticky se ale o ní vyjádřili i někteří rebelující poslanci ODS. 

Premiér doufá, že předloha nakonec bude schválena. "Takový výpadek z příjmů státního rozpočtu by státní rozpočet na příští rok do značné míry destruoval a já věřím, že všichni aktéři jsou si toho vědomi," poznamenal. 

Opoziční sociální demokraté už ohlásili, že příští týden podají do sněmovny návrh na odklad celé důchodové reformy o dva roky na povolební rok 2015. ČSSD avizovala, že pokud by vládla, reformu by zrušila. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…