Virolog varuje: Covid, opičí neštovice? To je nic. Skutečné nebezpečí je v ruských labratořích. Strašlivé

28.05.2022 12:40

Virolog Libor Grubhoffer v rozhovoru pro Lidové noviny varoval, že covid či opičí neštovice jsou jen poměrně slabou ukázkou toho, jaký arzenál virů má k dispozici příroda. A vedle přírody je lidstvo ohroženo i tím, s čím se pracuje v některých laboratořích. Zvláště nebezpečné je prý to, s čím se pracuje v ruských laboratořích. Proč zrovna v ruských? Zde je důvod.

Virolog varuje: Covid, opičí neštovice? To je nic. Skutečné nebezpečí je v ruských labratořích. Strašlivé
Foto: JCU.cz
Popisek: Libor Grubhoffer

Svět teď vedle covidu sleduje i opičí neštovice. Profesor Libor Grubhoffer však v rozhovoru pro Lidové noviny varuje, že příroda má v zásobě nebezpečnější viry. Přenášejí je např. hlodavci.

Ale vedle toho jsou nebezpečné i viry, s nimiž se pracuje v různých laboratořích. Velké riziko podle Grubhoffera představují laboratoře ruské. Proč zrovna ruské? Zde je důvod.

„Pokud jde o vědu, Rusko bylo a je na špici. Bohužel. Je známo tím, že systematicky nedodržuje mezinárodní ujednání. V celém jejich akademickém městě Novosibirsku, v jehož blízkosti je středisko virologie Kolcovo, se dějí skutečně strašné věci. A ty jsou nesmírně za hranou práce s vysokou infekcí,“ prozrazuje Grubhoffer.

Profesor vnímá tyto ruské laboratoře jako permanentní biologické riziko pro celý svět.

„Pokud jde o klasické zbraně, ukazuje se, jak jsou Rusové pozadu. Ale s vědou byli vždy o krok napřed. Je tam spousta velmi chytrých mozků v nejrůznějších disciplínách, virologii nevyjímaje,“ pokračuje profesor a vyzývá politiky, aby „vědecké“ Rusko nepodcenili. 

Např. opičí neštovice podle Grubhoffera nepředstavují takovou hrozbu jako covid. Z hlediska nemocí jde prý jen o přechodnou epizodu, protože aby se virus opičích neštovic přenesl z člověka na člověka, lidé spolu musí být v těsnějším kontaktu po dobu několika hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…