Virus jsme podcenili. Zdá se nakažlivější než jsme si mysleli, přiznal přední epidemiolog

30.07.2020 22:49

Potvrzených případů lidí s covidem-19 v Česku v poslední dny přibývá – a je velmi důležité, aby se čísla v souvislosti s koronavirem lidem srozumitelně vysvětlovala, říká hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal. „V covidu je spousta politiky, a lidem to vadí,“ sdělil v rozhovoru v televizi CNN Prima News, zveřejněném na iDNES.cz.

Virus jsme podcenili. Zdá se nakažlivější než jsme si mysleli, přiznal přední epidemiolog
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

„V epidemii je spousta politiky, a lidem to vadí; vše by mělo zůstat na úrovni čísel. Doufejme, že nový semafor pro Česko zohlední co nejvíce důležitých parametrů. Pak nikdo nebude moct diskutovat, proč je nějaký kraj žlutý a jiný zelený,“ reagoval epidemiolog Smejkal na výtky pražského primátora Zdeňka Hřiba.

Hřib se nedávno vymezil proti tomu, že Praha je podle covidového semaforu zařazena mezi města s vyšším stupněm rizika nákazy. Podle Smejkala je nutná transparentnost, aby veřejnost měla k datům přístup a aby jí bylo podáno i srozumitelné vysvětlení.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30529 lidí
Příchod letních dnů šíření koronaviru nezbrzdil, jak mnozí doufali. „Virus se šíří po celém světě, i v zemích s teplým klimatem. Nejdůležitější u viru je tedy přenos z člověka na člověka, takže druhá vlna očividně může přijít i v létě. V tom jsme virus trochu podcenili. Zdá se nakažlivější, než jsme si mysleli,“ pokračuje Smejkal. 

Že budou muset přijít nová plošná opatření kvůli vývoji situace, to bylo a je podle Smejkala nevyhnutelné. „Ohledně roušek bych byl například přísnější. Rozdělování prostorů mě zarazilo, měly by se nosit kdekoliv v uzavřených prostorech. Jde o nejjednodušší opatření, které prokazatelně brání šíření koronaviru i podle posledních poznatků o vzdušném přenosu,“ je přesvědčen epidemiolog.

Čísla podle něj ukazují, že covid je horší než chřipka. Léto mají lidé využít k tomu, aby byli venku a aby nemuseli chodit do uzavřených prostor. Na podzim se proto situace zřejmě zhorší, neboť lidé se začnou vracet do interiérů barů a restaurací. 

Poukázal na nedávný případ rychlého šíření koronaviru v pražském baru Techtle Mechtle: „To znamená podzemní špatně ventilovaný prostor, kde je spousta lidí, a všichni používají jedno brčko,“ sdělil Smejkal.

Sám doufá, že virus zeslábne a nebude tolik agresivní. „Potvrzené to nemám. Ale v nemocnicích už není tolik lidí s těžkým průběhem,“ doplnil Smejkal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…