Vít Bárta je zpět. Povede odborné komise Věcí veřejných

22.05.2012 21:00

VÍME PRVNÍ Jak ParlamentníListy.cz o víkendu coby první informovaly, některé z regionálních uskupení Věcí veřejných apelovaly na Grémium strany, aby exministru dopravy Vítu Bártovi obnovilo jeho pozastavené členství. Na Bártu samého pak některé buňky naléhaly, aby bojoval o post předsedy.

Vít Bárta je zpět. Povede odborné komise Věcí veřejných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

"Nesmírně si vážím odvahy Věcí veřejných," řekl v úterý v podvečer Vít Bárta ParlamentnímListům.cz. "Mé nepravomocné, absurdní odsouzení za korupci, protože jsem údajně poslancům nabídnul  bezúročné půjčky, aby si nezvýšili náhrady, mne vede k tomu pracovat nejen na svém očištění, ale i na aktualizaci programu Věcí veřejných a zapojování expertů do tvorby politických rozhodnutí," doplnil Bárta.

Reagoval tak na fakt, který ParlamentníListy.cz zjistily a který potvrzuje, že Grémium strany Věci veřejné na základě požadavků místních klubů rozhodnulo obnovit jeho členství a zároveň jej pověřilo koordinací odborných komisí.

Minulost a současnost Víta Bárta

Osmatřicetiletý Vít Bárta do politiky vstoupil z podnikatelského prostředí jako spolumajitel bezpečnostní agentury ABL. Podíl v ní po volbách v roce 2010 prodal svému bratrovi. Přesto mu byla právě bezpečnostní agentura v politické kariéře pomyslnou koulí na noze. Ačkoliv se stal v nové koaliční vládě ministrem dopravy, po necelém roce v dubnu loňského roku na post rezignoval.

Příslovečným hřebíčkem do rakve ministra pak bylo obvinění dnes už bývalého Véčkaře a blízkého Bártova spolupracovníka Jaroslava Škárky, že bral od Bárty úplatky za loajalitu. To navíc přišlo po sérii mediálních ataků s odposlechy politiků, které měla ABL provádět ještě před Bártovým vstupem do nejvyšší politiky.

Blonďatá bestie a odštěpení LIDEM

Škárku v obvinění podpořila další Véčkařka, v té době předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných, Kristýna Kočí, která se vytasila s půlmilionovým úplatkem, který jí měl též za loajalitu Bárta vnutit. Ačkoliv čas potvrdil, že oběma poslancům šlo o rozvrat Véček a soud tomu nasadil korunu, když Škárku odsoudil za podvod, plná rehabilitace Bárty nenastala. Ten samý soud totiž půjčky, které zmíněným poslancům poskytl, označil za úplatek, byť z něj byly vylákány podvodně a s cílem ho diskreditovat. Proti rozsudku se Bárta odvolal.

Přesto rezignoval na post předsedy klubu Věcí veřejných a dokonce pozastavil své členství ve straně. Ta navíc dostala další úder, když ji krátce na to opustila Karolína Peake a ostatní ministři za Věci veřejné - Pavel Dobeš a Kamil Jankovský.

Následně premiér Petr Nečas vypověděl Véčkům koaliční smlouvu a dál se ODS spolu s TOP 09 rozhodla vládnout s přeběhlíky z VV, kteří pod křídly Karolíny Peake zakládají novou politickou stranu LIDEM. Věci veřejné jsou tak z vládní strany stranou opoziční.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…