Vít Bárta se rozpovídal o mohutném plýtvání a prázdninách šéfa státní firmy

09.07.2012 12:09

Vít Bárta ve svém deníčku zpochybňuje kompetence a způsob hospodaření Jiřího Koláře, který letos v dubnu stanul v čele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Místo toho, aby čerpal dotace, tráví prý léto na dovolené.

Vít Bárta se rozpovídal o mohutném plýtvání a prázdninách šéfa státní firmy
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

"Začíná léto, pan Kolář se ještě ani nevrátil ze společné dovolené s panem Novákem z Viamontu a už se chystá na další dovolenou. A to od svého nástupu nevypsal ani jednu velkou soutěž a miliardy, které má čerpat z OPD v letošním roce, tak železnice a potažmo Česká republika z Evropy nenávratně ztrácí, protože většina projektů, které jsou připraveny od ledna tohoto roku k vysoutěžení a  k realizaci, má harmonogram výstavby delší než do roku 2015, kdy končí možnost čerpání prostředků z OPD 2007-13," píše Bárta.

Namísto toho, aby se SŽDC starala o dotace, rozšířila prý svou personální základnu a věnovala se také nákupu nového vybavení. "Za to má SŽDC více náměstků, více asistentek, více odborných poradců, vedení nové kanceláře. Také nové vybavení, nové televizory, nové počítače Apple, navíc větší mobilitu vybavením tablety iPad také od firmy Apple. Tyto tablety dostali rovněž všichni členové správní rady, aby mohli ještě intenzivněji komunikovat se členy vedení při zodpovědné správě organizace," tvrdí Bárta a dodává, že vše proběhlo bez výběrových řízení.

SŽDC propouští ředitele právního odboru

Kolář měl také podle Bárty zrušit probíhající výběrové řízení na právní služby v rozsahu 50 milionů korun na příští 4 roky. Kromě toho propouští Jiřího Martínka, bývalého náměstka pro investiční výstavbu.

"Ano, každý ředitel má právo si přivést do svého týmu své lidi. Ale pro pana Martínka není na české železnici místo. Nikde. Člověk, který  celý život sloužil na dráze, který je dokonce soudním znalcem v oboru zabezpečovací techniky, tak pro takového odborníka nemá pan Kolář místo a propouští ho," píše s ironií Bárta.

Poslanec se obává dalšího působení Jiřího Koláře v SŽDC. "Pod vedením pana Koláře a odborníků ve vedení se máme zřejmě dál na co těšit. Jediné, co může tento negativní trend v hospodaření zastavit, je zodpovědný přístup ministra dopravy Dobeše a premiéra Nečase," uzavírá Bárta.

  • DETAILY o plýtvání zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…