Vít Rakušan se v rádiu rozjel: Od Schillerové očekávám jasnou odpověď!

18.12.2018 17:54

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byl místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Na rozhlasových vlnách se rozpovídal mimo jiné o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), na který upozorňují Evropský parlament a Evropská komise. Babiš střet zájmů odmítá, ale aby vyšel EU vstříc, vzdal se předsednictví vládní rady pro evropské fondy. Podle Rakušana to ale ani náhodou nestačí.

Vít Rakušan se v rádiu rozjel: Od Schillerové očekávám jasnou odpověď!
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

„Andrej Babiš hledá takové doporučení, které ho nebude bolet. On i z těch doporučení vybral určitý výsek, ale to základní doporučení, které tam bylo, aby ten svěřenský fond neřídila osoba blízká Andreji Babišovi, to se nestalo,“ konstatoval Rakušan.

Evropská komise prý doporučila Babišovi Agrofert prodat nebo se alespoň zajistit tak, aby Agrofert skutečně neřídil nikdo blízký Babišovi. Připomeňme, že jednou z osob, které se podílejí na správě fondu, je také premiérova žena Monika Babišová, což může být podle Evropské komise, ale i podle českých europoslanců problém.    

„On ten střet zájmů má jednu zásadní konsekvenci. Podle informací ministryně Schillerové od srpna Agrofert nečerpá evropské dotace, ale čerpá dotace české, a to bez toho, aby posléze byly propláceny z EU. Jsou to peníze, které za normálních okolností Agrofert dříve získával z Evropské unie. Podle mých informací jde až o částku 80 milionů korun,“ prohlásil Rakušan.

Ve čtvrtek se proto hodlá ministryně financí Aleny Schillerové zeptat, zda Agrofert opravdu odčerpává peníze z kapes českých daňových poplatníků. A očekává jasnou odpověď.

Ve druhé polovině rozhovoru se věnoval situaci uvnitř hnutí Starostové a nezávislí. Současný předseda hnutí Petr Gazdík se rozhodl odejít z nejvyššího postu v hnutí, neboť je přesvědčen, že STAN potřebuje nový impulz. Rakušan by Gazdíka v čele strany rád nahradil, protože se domnívá, že tento impulz může přinést. Hnutí STAN vidí jako středové hnutí, které by rád posílil natolik, že osobnostem z různých krajů přijde dobré kandidovat právě pod značkou Starostů.

Počítá i s tím, že by STAN mohli spolupracovat s TOP 09, ale pokud bude takto spolupráce pokračovat, prý půjde o spolupráci dvou rovnocenných subjektů. Rakušan však nevěří, že by sloučení těchto stran nějak pomohlo. „Já nevěřím v nějaké slučovací sjezdy,“ konstatoval host. Nevěří prý ani tomu, že by Starostům prospělo sloučení nebo nějaká velmi úzká spolupráce s lidovci.

Nakonec se moderátorka Marie Bastlová věnovala i možnému střetu zájmů senátora Ivo Valenty, na který upozorňuje Transparency International. Senátor Valenta odmítá, že by nějaký střet zájmů měl. Moderátorka chtěla slyšet, co si o tom myslí Rakušan.

„Nejsem s tímto případem seznámen a nerad bych mluvil k něčemu, o čem neznám detaily,“ odvětil politik.

„Já se vás ptám proto, protože senátor Valenta patří mezi sponzory vaší strany,“ vysvětlila Marie Bastlová.

„Pokud já mohu říct svou vizi, tak já bych rozhodně nebyl ten, kdo by s tímto člověkem vyjednával o daru,“ doplnil Rakušan. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…