Vítání občánků se bývalé poslankyni ČSSD vymstilo. Bylo jí kvůli němu sděleno obvinění

02.01.2018 17:14

Policie obvinila někdejší poslankyni a ústeckou zastupitelku za ČSSD Zuzanu Kailovou z porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci. ČTK to potvrdila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Vítání občánků se bývalé poslankyni ČSSD vymstilo. Bylo jí kvůli němu sděleno obvinění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Kailová (ČSSD)

Policie chtěla Kailovou obvinit už v roce 2014, Poslanecká sněmovna ji ale ke stíhání nevydala. Exposlankyně považuje obvinění za nesmyslné.

„Třiačtyřicetiletá žena byla obviněna ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku. V případě uznání viny jí hrozí až deset let vězení,“ řekla ČTK Hyšplerová.

Případ se týká projektu vítání občánků na roky 2012 a 2014, což byla v Ústí nad Labem společenská akce pro rodiče prvorozených dětí. Už dříve za ni byli nepravomocně odsouzeni bývalý ústecký primátor Vít Mandík a někdejší radní Josef Macík (oba ČSSD). Kailová, která v loňských parlamentních volbách už na kandidátce ČSSD nebyla, ČTK řekla, že se bude bránit. „Protože celé obvinění je účelové a nesmyslné,“ uvedla. Víc případ komentovat nechtěla.

Kriminalisté už dříve uvedli, že zakázka na vítání občánků byla předražená. Bývalí členové vedení města podle nich z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat majetkový prospěch společnosti, která vítání občánků organizovala. Ústecký magistrát původně vypsal na akci veřejnou zakázku, oproti původně osloveným pěti firmám se do ní ale přihlásila další, a radnice soutěž zrušila. Následně pak město svěřilo zakázku administrátorovi a do soutěže se přihlásila jen společnost Darothore, které pak rada města zakázku přidělila.

Společnost měla během tří let získat pět milionů korun, služby ale byly podle policie nadhodnocené. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo.

Ústecký okresní soud loni potrestal Mandíka a Macíka osmnáctiměsíčním trestem s podmíněným odkladem na tři roky. Škodu soud vyčíslil na 348 000 korun. Kromě náhrady škody je potrestal i pokutou, každý má zaplatit 100 000 korun. Oproti podané obžalobě je ale uznal vinnými jen z porušování povinností při správě cizího majetku, obvinění ze zneužití pravomoci je zprostil. Oba se proti rozsudku odvolali, a případem se tak bude zabývat ústecký krajský soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…