Vitáskovou by mohla ve vedení ERÚ nahradit údajně ovladatelnější rada

05.11.2014 9:20

Poslanci by se už na této schůzi měli zabývat novelou energetického zákona, která zavádí mimo jiné pětičlennou radu Energetického regulačního úřadu. Proti tomu bojuje nynější šéfka ERÚ Alena Vitásková. MF Dnes uvádí, že rada ERÚ, tak jak ji navrhuje nový zákon, totiž výrazně zvyšuje závislost na politicích.

Vitáskovou by mohla ve vedení ERÚ nahradit údajně ovladatelnější rada
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

MF Dnes popisuje šéfku ERÚ jako nejmocnější českou úřednici. Připravovaná novela by však Alenu Vitáskovou o tuto pozici připravila. Projde-li Parlamentem, bude muset šéfka odejít v půli příštího roku.

Zákon totiž zavádí pětičlennou radu úřadu, která má předsedu nahradit. Vitásková prý návrh hlasitě kritizuje a tvrdí, že je to konec nezávislosti úřadu. Jenže údajně nenachází mnoho těch, kteří by s ní souhlasili. Podle MF Dnes proto, že je mimořádně nepopulární, kdekoho ohrožuje. Velké korporace straší osekáním jejich zisků. Nerespektuje prý zákulisní dohody a je postrachem pro výrobce solárních a dalších „zelených“ elektráren.

MF Dnes ji označuje za neřízenou střelu, kterou nezkrotila ani obžaloba ze sporných licencí na solární elektrárny Zdeňka Zemka. Proto prý její odstranění a vyměnění za lépe ovladatelnou radu má mnoho příznivců.

Politici se zajímají více o velké podniky než o malého spotřebitele

Deník zdůrazňuje důležitou funkci úřadu, který má hlídat mocné korporace jako ČEZ či RWE, aby se chovaly k zákazníkům férově. Uhlídat ceny energií a dávat pozor, aby nás neokrádali obchodníci a aby se na náš účet neobohacovaly různé podnikatelské klany. Podstatné pro řízení takového úřadu je, jakou má jeho šéf či šéfové pozici a zda je vedení takové instituce nezávislé na vládě a politicích.

A v tom podle Vitáskové tkví problém. Politici včetně vládních činitelů prý bývají náchylní jít velkým energetickým firmám na ruku. Ne nadarmo se prý bývalý šéf ČEZu Martin Roman chlubil, že má 200 poslanců, kteří pracují pro jeho firmu. Deník zdůvodňuje, proč má každá vláda zájem na tom, aby giganti jako ČEZ a RWE prosperovali. Naplňují totiž státní kasu a ovlivňují ekonomiku. Z toho důvodu prý politika nebo poslance zajímá velká firma daleko více než malý spotřebitel. ERÚ však hájí zájmy všech spotřebitelů, a to i těch malých.

Šéfa bude moci vláda lehce odvolat

Alena Vitásková je přesvědčena, že rada ERÚ, tak jak ji navrhuje nový energetický zákon, závislost na politicích výrazně zvyšuje. Dnes jmenuje předsedu ERÚ prezident, napříště má radní jmenovat vláda na návrh ministra průmyslu. Stejně tak má na návrh ministra vybírat vláda z členů rady i předsedu ERÚ. Ten by měl být nově ve funkci pouhé tři roky a jeho odvolání se stává mnohem snadnější než doposud. Důvody pro odvolání jsou prý navíc v novele zákona formulovány velice vágně. Takže pokud by šéf vládě nějakým způsobem nevyhovoval, bude možné se jej snadno zbavit.

Odvolat ho bude možné „v případě hrubého nebo opakovaného méně závažného porušení povinností“, cituje MF Dnes.

Energetický balíček, kterým se právě na probíhající schůzi poslanci zabývají, však obsahuje i další důležité změny, jež se týkají peněženek každého z nás. Proto je prý nutné zajistit, aby jeho vedení, ať už to bude jeden šéf, nebo pětičlenná rada, měl pevnou pozici a sílu odolávat politickým i byznysovým zájmům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…