Víte... Neubytovávejte u sebe uprchlíky, neosvědčilo se to, přiznává Charita

12.10.2015 11:55

Samy neziskové organizace odrazují ty Čechy, kteří se v dobré víře rozhodli nabídnout bydlení uprchlíkům. Podle jejich pracovníků mohou ve společné domácnosti dobrovolníků a azylantů vznikat rozepře. Česká Charita například upozorňuje na negativní zkušenosti s tímto typem pomoci z Rakouska. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Víte... Neubytovávejte u sebe uprchlíky, neosvědčilo se to, přiznává Charita
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Upozorňuje, že na neziskové organizace se téměř denně obrací Češi nabízející ubytování uprchlíkům. Jen římskokatolické charitě se do nově vzniklé databáze dobrovolnické pomoci za týden přihlásilo přes dvacet lidí, kteří jsou ochotni běžencům poskytnout místnost, byt nebo rovnou celý dům.

Celý text je ZDE

Lidé z neziskovek ale velkorysé nápady Čechů mírní, měli by uprchlíkům raději pomáhat jinak. Migrační koordinátorka Charity ČR Klára Boumová upozorňuje na zkušenosti z Rakouska, kde se tento typ pomoci příliš neosvědčil. „Uprchlíci musejí mít možnost žít si podle svého. Nejsou to hračky, ale živí lidé, kteří mají svoje přání a potřeby. Slaďovat je s někým, s kým by žili ve společné domácnosti, je strašně obtížné,“ myslí si Boumová. „Více než šestitýdenní společné bydlení se v Rakousku stalo v podstatě neúnosné pro obě strany,“ dodává a doporučuje, aby se dobrovolníci pokusili angažovat například ve výuce češtiny.

Také Ludmila Bobysudová z Organizace pro pomoc uprchlíkům si myslí, že bydlení s cizími lidmi ve společné domácnosti může přinášet konflikty. „Soužití v jedné domácnosti má obecně svoje rezervy. Problémy spolubydlení ani tak nesouvisí s tím, že je někdo uprchlík. Když někdo bydlí v neoddělených prostorech s lidmi, které dobře nezná, konflikty to prostě přináší,“ podotýká.

Pokud by ale dobrovolníci nabídli azylantům samostatnou bytovou jednotku nebo část domu, která má vlastní vchod, byla by pro. V takovém případě je ale podle Bobysudové nutné, aby byli proškoleni, jak se chovat k lidem, kteří mají za sebou často traumatizující zážitky.

Server upozorňuje, že první uprchlíci mají do Česka dorazit už na přelomu roku. V následujících letech na základě nedávno přijatých kvót má pak přijít dalších více než 1500 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…