Vítězství je v naší DNA, zahájila ODS kongres. Selfíčka s Novotným a lidé z minulosti

18.01.2020 10:46

Dvacátý devátý kongres Občanské demokratické strany se koná v pražských Vysočanech, v prostorách nedávno otevřeného O2 Universa. Jedná se o kongres volební, ale již počtvrté a opět bez protikandidáta se o pozici předsedy uchází Petr Fiala.

Vítězství je v naší DNA, zahájila ODS kongres. Selfíčka s Novotným a lidé z minulosti
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: 29. kongres ODS ráno před zahájením

Památnost dvacátého devátého kongresu má být v tom, že je důsledně „bezplastový“, takže například i visačky účastníků jsou z lisovaného kartonu. Byly vydávány celkem ve třech barvách – modré pro delegáty, žluté pro novináře a zelené pro „hosty“.

Tento kongres má být totiž mimořádný i tím, že do rozlehlých prostor arény mohl přijít kdokoliv z členů ODS. V předsálí tak bylo možné vidět i mnohé tváře z minulosti této strany, například s novináři bodře rozprávějícího Ivana Langera, nebo nějdejšího primátora Liberce Jiřího Kittnera. A dorazil i prozatím poslední premiér této strany Petr Nečas.

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

Hovoří se ale o tom, že nespokojenost členů s vedením strany by se měla projevit spíše ve volbě prvního místopředsedy, respektive v „potrestání“ Alexandry Udženije, která funkci obhajuje. Spekuluje se o protikandidatuře Alexandra Vondry.

Před půl jedenáctou jej bylo možné v sále vidět v družné konverzaci s Markem Bendou, zatímco hlavní „hvězdou“ mezi delegáty byl extravagantní starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný, se kterým se další delegáti nadšeně fotografovali.

A pak už vše začalo úvodním do modra laděným spotem pod heslem „Vítězství je v naší DNA“. Následovala státní hymna v procítěném podání zpěváka Dana Bárty.

Kongres moderují poslanci Jana Černochová a Zbyněk Stanjura.

Sekci „zdravic“ zahájila Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09. Ta s dojetím vzpomínala, jak jí na minulém kongresu její „milá kolegyně Miroslava Němcová“ děkovala za výzvy ke spolupráci.

„Vyplácí se netříštit síly,“ ujišťovala a jako příklad dávala volby do Senátu, který je dnes „pojistkou demokracie“. TOP 09 stojí o spolupráci, postavené na „respektu a férovosti“, i když třeba v pohledu na klima se strany (i přes bezplastový kongres) liší.

„Většina z nás vnímá jako zásadní zbavit Českou republiku agrosocialistické vlády, která se opírá o komunisty,“ vysloužila si potlesk.

Tahle země není pro mladý. Tak se vláda chová. Pekarové prý velmi záleží na tom, co bude v této zemi v roce 2050. „Jen sobeckým rodičům nezáleží na budoucnosti jejich dětí,“ dodala. Upíná se k volbám v příštím roce, které mají být „milníkem“ a „bodem zlomu“, po kterém už konečně začneme řešit „výzvy 21. století“.

Marek Výborný z KDU- ČSL nazval ODS „milými přáteli“. Současná vláda podle něj projídá budoucnost této země. „Je zjevné, že vláda není schopná podívat se za roh jednoho volebního období. Žádná vize ji nezajímá,“ dodal s tím, že třeba z reformy důchodového systému se stává „fiasko v přímém přenosu“.

KDU-ČSL se podle něj hlásí k „modernímu, kultivovanému, evropskému konzervatismu“, a podobně to má i ODS. „Obě strany jasně hájí konzervativní hodnoty, které nám ještě před pár lety přišly samozřejmé,“ ujistil a vytáhl citát z Rogera Scrutona, že „konzervatismus je spíše instinkt, nežli idea“.

„Demokratické a proevropské strany v České republice musí lidem nabídnout novou naději,“ burcoval. A rovnou dopředu popřál „staronovému předsedovi Petru Fialovi“.

„Třetím milým hostem“ dle Jany Černochové byl předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Ten se na úvod omluvil, že má angínu, ale „mezi přátele“ dorazil i přesto. „Budou mezi námi vždycky rozdíly, někdy třeba zásadnější, ale my všichni jsme se dostali do úplně jiné doby,“ sdělil Rakušan.

V této zemi, v této době si někteří myslí, že se tu žilo lépe před rokem 1989 a někteří dostávají sluchu. ODS a STAN se ale shodnou na tom, že posledních třicet let bylo suverénně nejlepším obdobím našich dějin. A obě také odmítají svět, kde je odlišný názor důvodem k nemávisti. „Ale my takovou atmosféru nevytváříme,“ ujistil Rakušan. V takovém světě chtějí Starostové žít.

„Dnes je ale jiná doba. Doba falešných mesiášů, kteří něco slíbí, ale pak do nedodrží. Doba, kdy se matou pojmy. A to my nechceme. Svoboda je svobodou, estébák je estébákem, komunista je stále komunistou.“ Falešní mesiáši ale podle Rakušana přišli s „odpustkem za hříchy“, protože jimi sami byli pošpiněni. „Když mladá generace bude vyrůstat v době, kdy se posouvají pojmy, tak se tím ničí cit pro demokracii,“ varoval.

Cílem je proto „společně překonat tuto těžkou dobu, která není normální“. A to znamená „zbavit se toho zla, které nám v současnosti vládne“, pravil Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…