Vítku, vrať 41 tisíc. Rakušan čelí „pohledávce“ za jídlo

03.11.2021 14:56

V minulém volebním období byl poslanec Vít Rakušan, člen zahraničního výboru, celkem na třech zahraničních cestách, zjistil spolek Kverulant. A dvě z nich byly na jiné kontinenty, předseda STAN se podíval do Jižní Ameriky a do Austrálie a také na Nový Zéland. Spolek Kverulant se ptá, co tyto „výlety“ přinesly a zda se nejednalo o dovolenou placenou daňovými poplatníky. Cesty totiž vyšly na 371 tisíc korun. A spolek Rakušana vyzývá, aby vrátil alespoň stravné 41 841 korun, protože byl prý skoro určitě v hotelu s plnou penzí.

Vítku, vrať 41 tisíc. Rakušan čelí „pohledávce“ za jídlo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Vít Rakušan

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
Mezi těmi, kdo v Poslanecké sněmovně zůstávají, je předseda hnutí STAN Vít Rakušan, dokonce se mu počet poslanců zněkolikanásobil a uvažuje se, že bude novým ministrem vnitra. Spolek Kverulant se ovšem soustředil na to, co Rakušan dělal čtyři roky jako poslanec. Zejména kam cestoval a na kolik to přišlo daňového poplatníka.

Spolek uvádí, že když si vyžádal od kanceláře Sněmovny soupis cest poslanců za celé volební období, ta odvětila, že se bude jednat o náročné vyhledávání, na které bude potřebovat 24 hodin se sazbou 400 Kč za hodinu. Spolek tak za tyto informace zaplatil 9 600 korun. Uvádí, že za rok 2018 stály cesty poslanců po světě 18,8 milionu korun, v roce 2019 pak 22,1 milionu korun. V roce 2020 řádil koronavirus, a tak poslanci příliš cestovat nemohli, náklady jsou tak pouhých 2,8 milionu.

Podle spolku jsou to právě cesty Víta Rakušana, které poutají pozornost. Z poskytnutých informací vyplývá, že v roce 2018 byl na týden v Kolumbii a v Peru v doprovodu poslanců z ANO, SPD a ČSSD. „Deklarovaným důvodem výletu bylo ‚jednání s partnerským výborem a představiteli dalších institucí‘. Z cesty sice byla vypracována zpráva o tom, s kým ‚důležitým‘ se naši zákonodárci sešli, ale Kverulant se nemůže ubránit dojmu, že šlo především o výlet do exotických zemí,“ říká spolek s tím, že nepovažuje vztahy s Peru za důležitou součást zahraniční politiky ČR. Pro úplnost, nejedná se zdaleka o první „výlet“ poslanců do Peru, někteří navštívili i monument Machu Picchu a Rakušan byl členem zahraničního výboru.

„Výlet Víta Rakušana a jeho kolegů do Kolumbie a Peru nás stál 646 tisíc korun. To je na jednoho poslance 162 tisíc korun. Navíc Vít Rakušan, stejně jako kolegové, dostali na cestu ještě stravné. V Rakušanově případě to činilo 16 595 korun, přestože podle zákona o cestovních náhradách měl dostat jen 7 227 korun. A přestože je nanejvýš pravděpodobné, že po celou dobu pobytu byli ubytováni v hotelech s plnou penzí,“ uvádí spolek.

Jižní polokoule pak byla cílem další Rakušanovy cesty, tentokrát v doprovodu poslanců z ODS, Pirátské strany, ČSSD a ANO. Důvod cesty byl v podstatě totožný, poslanci se v Austrálii a na Novém Zélandu zdrželi od 15. do 26. listopadu. Spolek Kverulant opět nevěří, že by se poslanci na místě zmohli na nějaké zásadní vylepšení bilaterálních vztahů.

„Výlet Víta Rakušana a jeho politických souputníků do Austrálie a na Nový Zéland nás přišel na jeden a čtvrt milionu korun. Za Víta Rakušana jsme zaplatili 210 tisíc korun. Navíc Rakušan, stejně jako kolegové, opět dostal na cestu ještě stravné. V Rakušanově případě to činilo 25 245 korun, přestože podle zákona o cestovních náhradách měl dostat jen 11 350 korun. A přestože je i v tomto případě pravděpodobné, že po celou dobu pobytu byl ubytován v hotelech s plnou penzí,“ uvádí. Jediná Rakušanova cesta, která není spolku podezřelá, je třídenní studijní návštěva Bruselu a v Monsu, která souvisela s NATO.

Spolek tak Vítka Rakušana vyzývá, aby se za údajně soukromé výlety hrazené daňovými poplatníky veřejně omluvil a aby vrátil stravné čítající  41 841 korun. Dohromady prý tyto výlety stály 371 tisíc korun. „Ve státním rozpočtu je to jistě velmi zanedbatelná částka. Poškození důvěry v parlamentní demokracii však zanedbatelné není. Proto chce Kverulant věřit, že se Rakušan ke svému pochybení postaví čelem a nebude opíjet veřejnost prohlášeními o obrovském přínosu obou cest pro naši zahraniční politiku. Pokud nová vládní koalice myslí svoje sliby o nové, slušné a nekorupční politice skutečně vážně, měl by jeden z lídrů vládní koalice jít příkladem, skutečně se omluvit a peníze vrátit,“ míní spolek Kverulant.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…