Vláda: Další významný den nebude

27.04.2015 13:22

Výročí svatby Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského vláda nepokládá za tak významné, aby se stalo významným dnem. Nepodpořila tak návrh 33 poslanců ze stran napříč sněmovnou, který navrhoval ustanovení nového významného dne právě k výročí spojení rodu Přemyslovců a Lucemburků. Připadat měl na 31. srpna. Návrh projedná sněmovna.

Vláda: Další významný den nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou

Už v předběžném stanovisku vláda pokládala sňatek za historickou událost bez hlubšího soudobého významu. Většina ustanovených významných dnů se vztahuje spíše k novodobým událostem, jako je výročí upálení Jana Palacha nebo vstupu České republiky do Severoatlantické aliance.

Návrh podalo 33 poslanců ČSSD, ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a Úsvitu. "Z hlediska historického a politického se 31. srpen roku 1310 stal významným mezníkem v dějinách českého státu. Zásadním způsobem ovlivnil minulost i současnost českého národa," stojí v důvodové zprávě návrhu novely zákona o státních svátcích, kterou poslanci předložili.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…