Vláda amnestující tuneláře nemá právo na existenci, myslí si Sobotka

05.01.2013 7:01

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůvodňuje rozhodnutí hlasovat o nedůvěře tím, že vláda, která amnestuje tuneláře, nemá právo na existenci. Podle šéfa strany má amnestie možná zakrýt úzkou skupinu vyvolených. Proto je hlasování o nedůvěře povinností. Pátý pokus svrhnout tímto způsobem Nečasovu vládu by se tedy mohl konat v co nejkratším termínu.

Vláda amnestující tuneláře nemá právo na existenci, myslí si Sobotka
Foto: ČSSD
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Amnestie podle ČSSD porušuje principy demokratického právního státu a vyvolává velkou deziluzi mezi občany, policisty, soudci i státními zástupci. „V této podobě amnestie nikdy neměla být schválena,“ řekl v rozhovoru pro iDnes.cz předseda strany Bohuslav Sobotka s tím, že ČSSD má jednoznačnou povinnost v této situaci vyvolat hlasování o vyjádření nedůvěře vládě.

Pátý pokus svrhnout tímto způsobem Nečasovu vládu by se mohl konat v co nejkratším termínu. „V úterý to tedy začneme podepisovat a v okamžiku, kdy shromáždíme padesát podpisů poslanců ČSSD, předáme návrh předsedkyni sněmovny paní Němcové,“ míní Sobotka.

Podle šéfa sociální demokracie je zřejmé, že se v případě amnestie jedná o akt prezidenta republiky, který podléhá kontrasignaci předsedy vlády. Proto není na místě si myslet, že si sociální demokracie plete hlasování o nedůvěře vládě s hlasováním o nedůvěře prezidentovi. „V případě, že by premiér amnestii nepodepsal, tak by nikdy nemohla platit,“ dodal Sobotka.

Evropský judikát neexistuje

Zástupci Hradu amnestii argumentovali údajným judikátem Evropského soudu pro lidská práva. Jenže podle předsedy sociálních demokratů žádný judikát, který by určoval maximální délku trestního řízení v jednotlivých zemích, není. Místo toho mají „oranžoví“ podezření, že možná ten velký rozsah omilostněných pachatelů bagatelních trestných činů má zakrýt úzkou skupinu vyvolených. „Jsme přesvědčeni, že vláda, která amnestuje tuneláře a podvodníky, nemá právo na existenci,“ zdůrazňuje pro iDnes.cz šéf strany.

Byť to zatím vypadá, že sehnat 101 hlasů poslanců, aby bylo hlasování o nedůvěře úspěšné, nebude jednoduché, Sobotka neztrácí naději. Hlasování bude podle něj užitečné i z tohoto hlediska, aby bylo zřejmé, jaká je legitimita vlády a o které poslance se ve sněmovně ve skutečnosti může opřít. Navíc určitý potenciál představují nezařazení poslanci, míní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…