Vláda asi odmítne zkrácení výpovědní lhůty u smluv s operátory

31.03.2019 11:11

Vláda by měla podle ministerstev odmítnout návrh poslanců TOP 09, kteří chtějí zkrátit výpovědní lhůty u smluv s mobilními operátory na maximálně sedm dní, napsala ČTK.

Vláda asi odmítne zkrácení výpovědní lhůty u smluv s operátory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefon Nokia

Vyplývá to z návrhu stanoviska na vládním webu. Kabinet se bude předlohou zabývat v pondělí. Hlavním důvodem odmítnutí návrhu TOP 09 by mělo být to, že vláda už předložila Poslanecké sněmovně komplexnější novelu zákona o elektronických komunikacích.

Zkrácení výpovědních lhůt se týká smluv na dobu neurčitou, které lze vypovědět nejdříve za třicet dní. Podle TOP 09 by zkrácení výpovědních lhůt usnadnilo lidem přecházení mezi operátory a společně s příchodem čtvrtého operátora na český trh by mohlo vést ke snížení cen.

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí

Strana svůj návrh předložila jako samostatnou novelu zákona, je ale připravena ho zapracovat i jako pozměňovací návrh do novel zákona o elektronické komunikaci, které připravují vládní ANO a opoziční Piráti. Jejich novelu, která mění pravidla pro změnu operátora u lidí se smlouvou na dobu určitou, vláda tento týden odmítla.

„Vítáme všechna řešení, která pomohou řešit situaci, návrhy TOP 09 a Pirátů jsou ale nekomplexní a v konečném důsledku neúčinné. Na rozdíl od návrhu vládního,“ uvedl v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO).

Vládní novela počítá s tím, že by se zkrátila doba pro přenesení telefonního čísla od jednoho operátora ke druhému z deseti dnů na dva. Kabinet ve svém návrhu také předpokládá snížení smluvních pokut pro přechod mezi operátory před vypršením smlouvy, s čímž počítají také Piráti.

Piráti chtějí snížit smluvní pokutu za přechod k jinému operátorovi z nynější pětiny na pět procent z ceny, která ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. Vládní návrh nad to předpokládá, že v případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic. Lhůta pro převedení telefonního čísla by se zkrátila z nynějších deseti dnů na dva dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Všechny tři novely by mohla Poslanecká sněmovna projednávat na své schůzi, která začne v polovině dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …