Vláda bude asi proti celkové úpravě exekucí, jak ji navrhla KSČM

13.07.2014 12:17

Vláda se patrně postaví proti návrhu KSČM na celkovou úpravu postupu při exekucích. Předloha vykazuje podle předběžného stanoviska pro pondělní jednání kabinetu věcné i formální nedostatky. Některá ustanovení jsou nesrozumitelná, další obsahují už existující povinnosti, část zákonných požadavků by nebylo možné v praxi kontrolovat, stojí v dokumentu.

Vláda bude asi proti celkové úpravě exekucí, jak ji navrhla KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Komunisté například chtějí, aby exekutor mohl zabavit jen věci, které prokazatelně patří dlužníkovi. Nemovitosti by si dlužníci mohli nejprve prodat sami za tržní cenu a z výnosu uhradit závazky. Hodnota zabavených věcí by také měla podle předlohy zhruba odpovídat výši dluhu. 

Obdobnou normu podali komunisté v minulém volebním období. Sněmovna ji loni v únoru už v úvodním kole zamítla. 

Současné znění zákona podle předkladatelů posiluje postavení exekutorů, místo aby zvyšovalo šance na spravedlivé vymožení dluhu. Dlužník musí mít možnost vyrovnat se s věřitelem co nejvíce efektivně, uvedli autoři v čele s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem v důvodové zprávě. 

Novela mimo jiné taky uvádí, že věřitel bude muset s podáním návrhu na exekuci doložit, že dlužníka vyzval k dobrovolné úhradě dluhu. Z exekuce by byl podle předlohy vyloučen exekutor, který by měl vztah k účastníkům exekučního řízení a vyvstaly by pochyby o jeho nepodjatosti. Při vstupu do nemovitostí by si exekutoři museli podle návrhu zajistit policejní asistenci. Museli by také umožnit dlužníkům uzavřít dohodu o splátkách. Novela by navíc zmírnila v případě chudších lidí podmínky pro osobní bankrot. 

Další normy o exekuci

O předloze KSČM rozhodne Parlament. Exekucí se týkají i další normy podané v tomto volebním období. V březnu sněmovna podpořila poslanecký návrh o úpravě exekucí společného jmění manželů. V květnu vrátili autorům z řad klubu opozičního Úsvitu k dopracování novelu, která by zavedla územní příslušnost exekutorů podle krajů. 

Sněmovna se zatím nedostala k předloze poslanců ČSSD, která rozšiřuje a zpřesňuje seznam věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Další poslanecký návrh předpokládá, že exekutoři by mohli zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za studující děti do 26 let. Od loňského roku mohou vykonavatelé pozastavit řidičský průkaz jen dlužníkům alimentů za nezletilé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…