Vláda bude jednat o udělení azylu 15 syrským rodinám a také o náměstkovi pro státní službu

14.01.2015 6:05

Vláda by dnes měla jednat o kandidátech na klíčový post náměstka ministra vnitra pro státní službu. Bod v oficiálním programu vlády není, podle informací ČTK o náměstkovi kabinet jednat bude, ale je možné, že konečné rozhodnutí nepadne. Kabinet projedná i několik materiálů, které se týkají pomoci pro uprchlíky. Ministři by mimo jiné mohli schválit udělení azylu 15 syrským rodinám s dětmi, které jsou momentálně v Jordánsku.

Vláda bude jednat o udělení azylu 15 syrským rodinám a také o náměstkovi pro státní službu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní jednání vlády

Podle médií jsou mezi třemi kandidáty ředitel kanceláře náměstka ministra vnitra Josef Postránecký, tajemnice třebíčského městského úřadu Simeona Zikmundová a ředitel strukturálních fondů na ministerstvu průmyslu Břetislav Grégr. Funkce nazývaná také jako "superúředník" vzniká podle služebního zákona. Náměstek bude řídit státní správu a také vyjednávat v Evropské unii. Do opakovaného tendru se přihlásilo 21 lidí, z toho 11 bylo vyřazeno pro nesplnění požadavků, z deseti zbývajících byla vybrána finální trojice. Původní výběrové řízení bylo vypsáno už loni, nikdo z uchazečů ale nesplnil podmínky.

Na programu je i aktualizovaná integrační koncepce

Ministři se dnes budou zabývat i vytvořením programu pro pomoc uprchlíkům přímo v oblastech s ozbrojenými konflikty a humanitárními či přírodními katastrofami. Česko by mělo podle návrhu na tento program uvolnit nejvýše 100 milionů korun ročně. Pro letošní rok by se měl program týkat především Blízkého východu, který je zasažen konfliktem v Sýrii. Na programu je i aktualizovaná integrační koncepce, která počítá především s posílením výuky češtiny pro cizince. Na opatření má připadnout stejně jako loni 25 milionů korun.

Ministři dostanou rovněž analýzu legislativy, kterou kvůli loňským opakovaným výbuchům v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku vypracovalo ministerstvo vnitra. Podle dokumentu současná legislativa neupravuje dostatečně problematiku nakládání s municí u civilních organizací. Platné právní předpisy nejsou dostatečně provázány, pro nakládání s municí není stanoven žádný specifický režim.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…