Vláda by měla rozhodovat o osudu agentury pro začleňování Romů

06.07.2012 15:54

Vláda by měla brzy rozhodovat o tom, zda a jak by měla dál fungovat její agentura pro začleňování Romů. Finance z evropských fondů, které tvoří zhruba 70 procent agenturního rozpočtu, má tato instituce totiž zatím jen do konce roku. Podle návrhu by měla ale pracovat i v příštích třech letech. ČTK to řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Pod ni agentura spadá.

Vláda by měla rozhodovat o osudu agentury pro začleňování Romů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Představitelé Strany rovných příležitostí s romskými dětmi v jedné z břeclavských škol

Pracovníci agentury nyní působí ve 24 problémových lokalitách. Ve většině z nich mají podle plánu zůstat i příští či přespříští rok. "O agentuře musí být rozhodnuto do poloviny července - právě i vzhledem k návaznosti na finance z Evropského sociálního fondu. Do konce července se musí podat žádost o evropské finanční prostředky," uvedla Šimůnková. Za evropské peníze by měl projekt dál fungovat do roku 2015.

Agentura vznikla v roce 2008

Podle odborných odhadů je v Česku asi čtvrt milionu Romů. Zhruba třetina z nich žije v ghettech. Většina dospělých je tam bez práce, rodiny jsou závislé na dávkách, děti chodívají do "zvláštních" škol. Před šesti lety podle analýzy bylo takových lokalit asi 300. Podle vedení agentury jich v posledních letech další stovka přibyla.

Agenturu kabinet zřídil v roce 2008. Obcím a městům mají její poradci pomoci zvládnout situaci v problémových oblastech. Mají nastartovat spolupráci lidí z radnic, úřadů práce, škol, neziskových organizací či od policie. Společně pak připraví plán kroků a projekty ke zlepšení stavu. Ve vybraných městech a obcích agentura zůstává tři roky. Po jejich uplynutí loni opustila šest míst. V dalších šesti má skončit letos. Ve třech městech - v Holešově, Chomutově a Duchcově - uzavřela svou činnost předčasně. Nesouhlasila s jejich postupem. V 18 místech by podle plánu měla být ještě příští či přespříští rok.

Od roku 2010 agentura funguje z větší části za evropské peníze. Loni měla k dispozici zhruba 34,9 milionu korun. Z Evropského sociálního fondu z programu na lidské zdroje a zaměstnanost pocházelo 24,48 milionu a od státu 10,42 milionu. Utratilo se necelých 22,8 milionu korun - asi 6,96 milionu od státu a z EU asi 15,79 milionu. Zůstatky zdůvodnilo vedení agentury třeba tím, že se kvůli zpoždění projektů vydalo méně za poradce i zaměstnance. Agenturní pracovníci dostali také nižší odměny, než se plánovalo. Nevyčerpané finance se mají využít letos.

Někteří Romové agenturu kritizují

Podle návrhu by agentura měla dál fungovat jako součást sekce lidských práv v úřadu vlády, kterou řídí vládní zmocněnkyně. Podle ní je "nadresortnost agentury" praktičtější. Může tak prý lépe prosazovat opatření, která zasahují více oblastí. Někteří Romové agenturu kritizují. Podle nich pro menšinu moc nedělá, když se situace příliš nelepší. Jiní naopak projekt chválí. Celostátní asociace Romů ČR před měsícem požádala premiéra o to, aby vláda měla zmocněnce jen pro Romy. Podle romské organizace by to měl být člověk s pravomocemi, pod něhož by spadala i agentura. Premiér po setkání s romskou delegací uvedl, že je to nápad k zamyšlení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…