Vláda by měla zřídit výbor pro personální nominace

25.01.2020 10:48

Vláda by na svém pondělním zasedání měla zřídit výbor pro personální nominace, aby posuzoval lidi navržené do řídicích či dozorčích orgánů státních a polostátních firem. Vyplývá to z návrhu, který kabinetu předložil premiér Andrej Babiš (ANO). Opatření navazuje na zákonnou úpravu výběru kandidátů do těchto firem, která je v rámci tzv. nominačního zákona účinná od 4. ledna.

Vláda by měla zřídit výbor pro personální nominace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Kabinet by měl kromě zřízení výboru schválit také jeho statut a jednací řád. Výbor bude mít minimálně pět členů, které jmenuje na pět let vláda. Jeho chod bude zabezpečovat Úřad vlády.

Uchazeči o místa ve firmách mají podle zákona procházet až na výjimky ministerským výběrovým řízením a všichni hodnocením před výborem. Na projednání ministerské nominace bude mít výbor deset pracovních dní, jeho postavení ale bude pouze poradní. Ministr bude moci rozhodnout jinak, postoj bude muset v tom případě zdůvodnit.

Výbor může zcela odmítnout kandidáty, kteří nesplní zákonné podmínky. Patří k nim trestní bezúhonnost a v některých případech i bezpečnostní prověrka.

Nominační zákon se týká společností, v nichž má stát majetkovou účast, státních podniků, národního podniku Budějovický Budvar a Správy železnice. Senát upravil v předloze ustanovení o střetu zájmů uchazečů o pozice tak, aby se mohli hlásit například odborníci, kteří působí v soukromé sféře ve vysokých manažerských pozicích. Ve střetu zájmů nebudou smět být až od jmenování do funkce ve státní firmě, nikoli už při podání přihlášky do výběrového řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…