Vláda by mohla škrtat statečněji, myslí si člen NERV

18.09.2011 21:25

Jiří Schwarz je členem Národní ekonomické rady vlády. Radí ministrům, jak efektivně snižovat státní dluh. A nedrží se při zemi - vláda by podle něj měla škrtat ještě o něco statečněji než dosud.

Vláda by mohla škrtat statečněji, myslí si člen NERV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Vláda se chová zodpovědně," zhodnotil Schwarz v Pressklubu na Frekvenci 1 kabinet Petra Nečase, který si dal za cíl přestat rozhazovat a přestat stát zadlužovat. "I když dle mého názoru by se mohla chovat trochu statečněji, více škrtat."

Škrtat by se podle Schwarze mělo ale tam, kde to ještě lze. Například na některých ministerstvech, které mají i dnes přebujelý zaměstnanecký aparát. "Na některých ministerstvech už ty kapacity na škrtání nejsou, ale někde naopak přílišná byrokratizace je."

Schwarz rovněž pociťuje v české společnosti poslední dobou zvýšenou citlivost na korupci. Z jejího hlediska se dnes podle něj posuzuje všechno. A všechno jí také zavání. Ačkoli to tak není vždy. V současné době se například velmi kritizuje tzv. ekotendr, tedy tendr na likvidaci ekologických škod.

Sledujeme téma Ekotendr

"Jsme v období zvýšené citlivosti na korupci," podotkl Schwarz. "Ekotendr není víc zkorumpovaný, než je v naší zemi zvykem. Já bych ho nezpochybňoval." Odstoupit od něj bez arbitráží navíc dost dobře nelze. Šlo by sice nevybrat vítěze, jak naznačil premiér, ale tam by bylo podle ekonoma podmínkou vyhlásit soutěž znovu. A dostali bychom se jen opět tam, kde jsme teď.

Čtěte:

Schwarz: Musíme se modlit, ať nedopadneme stejně jako Řecko

Nečas o ekotendru: Nechci, aby moje vláda za sebou měla něco typu pandur

NERV chce politikům brát peníze za špatnou práci. Tak to ne, vzkazují

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…