Vláda chtěla smlouvy s církvemi podepsat tiše a nenápadně, tvrdí Bárta

20.02.2013 22:58

Vláda se tento pátek chystá podepsat smlouvy s církvemi na základě zákona o církevních restitucích. Opozici to vadí, jelikož by podle něj měla koalice počkat na verdikt Ústavního soudu. Diskutovali o tom poslanec TOP 09 Stanislav Polčák a předseda Věcí veřejných Vít Bárta v pořadu Události, komentuře.

Vláda chtěla smlouvy s církvemi podepsat tiše a nenápadně, tvrdí Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Podle Polčáka je tato dohoda přirozeným krokem, Bárta nikoli. „Je zapotřebí připomenout, že vláda projednala tento dokument bez řádného připomínkovacího řízení. Skoro by se dalo říct, že šlo o to, aby se to tiše projednalo,“ myslí si Bárta.

Ústavní soud zákon nezruší

Pro svá tvrzení má Bárta důkazy z doby, kdy byl ministrem – vláda si podle něj zakládá na tom, že všechny dokumenty jsou na vládě včas a s dostatečným předstihem, což se ale tentokrát nestalo. „Jde o to schválit tyto smlouvy tiše, nenápadně, dřív než o tom rozhodne Ústavní soud,“ prohlásil předseda VV.

„Pokud zákon jasně říká, co má být obsahem té smlouvy, tak to, kdy se to podepíše, je v podstatě jedno,“ podivil se Polčák nad Bártovými tvrzeními. Je navíc přesvědčen, že čím dříve se smlouvy podepíší, tím lépe, jelikož bude jasno. „Navíc ten Ústavní soud už stížnost Věcí veřejných odmítl,“ dodal poslanec.

„Není to pravda, ten zákon říká, že se to má podepsat do konce září, takže času je dost,“ nesouhlasil Bárta. VV prý navíc podaly spolu s některými senátory stížnost další. „Ostatně Věci veřejné, byť ten zákon tady takto kritizují, podepsaly dohodu s církvemi,“ oponoval Bártovi Polčák s tím, že je stejně přesvědčen, že Ústavní soud zákon nezruší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…