Vláda dnes bude jednat s kraji o státním rozpočtu

15.09.2014 6:18

Především o státním rozpočtu a rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok bude dnes jednat vláda na společném zasedání s Asociací krajů ČR. Samostatně by pak měla posoudit například zvýšení minimální mzdy o 700 korun, odměňování zastupitelů v městech, krajích a obcích nebo nařízení pro dovozce potravin.

Vláda dnes bude jednat s kraji o státním rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdné vládní lavice na zasedání sněmovny

Koaliční kabinet zasedne v 9:00, aby se k němu o hodinu později přidali hejtmani, kteří budou mít možnost vznést své připomínky k rozpočtu na příští rok. Očekává se, že budou s ministry diskutovat mimo jiné o financování sociálních služeb nebo rozvoji dopravní infrastruktury. 

Ministerstvo financí navrhuje na příští rok rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Vedle hejtmanů o něm bude vláda ještě 17. září jednat v rámci tripartity. Kabinet by ho měl schválit 22. září, pak návrh odešle do Poslanecké sněmovny. 

Odpoledne bude vláda jednat již bez hejtmanů. Na program přijde navýšení minimální mzdy z 8500 na 9200 korun, na kterém se vládní strany dohodly v souvislosti s jednáním o českém eurokomisaři. Se zvýšením o 700 korun souhlasí odbory, nikoli však zaměstnavatelé, kteří již dříve podpořili růst o 500 korun a další navyšování považují za porušení dohod. Minimální mzdu pobírá 100.000 lidí. Zaměstnavatele by přidání o 700 korun v příštím roce mělo stát 1,3 miliardy navíc, stát pak asi 96 milionů. 

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) předloží vládě k posouzení nařízení, na jehož základě by dovozci potravin museli hlásit 72 hodin před dovozem množství a cenu obchodu. Opatření má zabránit zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v souvislosti s ruskými sankcemi.  

Kabinet se bude zabývat i koncepcí politiky druhotných surovin nebo novou právní úpravou odměňování zastupitelů v městech, krajích a obcích, která by měla celý systém zjednodušit a zpřehlednit. Dostane se i na návrh zákona o výměně informací o účtech s jinými státy pro účely správy daní. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) zase vládě představí návrhy na jmenování více než šesti desítek profesorů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…