Vláda dnes nebude jednat o sociálních službách ani klimatu

13.03.2017 11:18

Vláda se dnes nebude zabývat novelou zákona o sociálních službách, která byla původně na programu. Vyřazena byla z dnešní debaty také koncepce ochrany klimatu. Informoval o tom na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Novela o sociálních službách zahrnuje například návrh navýšení příspěvku na péči pro lidi, kteří se bez pomoci neobejdou. Nejvyšší by mohl příští rok vzrůst z 13 200 na 19 200 korun.

Vláda dnes nebude jednat o sociálních službách ani klimatu
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Návrh počítá také s tím, že rodiče, jimž se narodí trojčata či čtyřčata, by mohli mít nárok na bezplatnou pečovatelku. Mezi sociální služby by se mohly zařadit paliativní péče a také klokánky a podobná zařízení. Výhrady k předloze ministerstva práce a sociálních věcí má osm resortů, úřad vlády, polovina krajů, ombudsmanka i zaměstnavatelé. Pokud se autorům návrhu nepodaří vyjednat podporu, je pravděpodobné, že ho Sněmovna nestihne projednat do říjnových voleb.

Zákon o sociálních službách začal platit v roce 2007. Podle autorů novely už některá ustanovení neodpovídají potřebám a do praxe je potřeba zavést „aktuální požadavky“.

Novela stanovuje také minimální sumu, která by se poskytovala na dotace na sociální služby. Podle ministerstva to zvýší jistotu financování a stabilitu systému. Změnit by se měla i pravidla registrací služeb. Do zařízení, kde by kontrola zjistila vážná pochybení a porušování práv klientů, by ministerstvo práce mohlo dosadit svého nuceného správce. Upravit se má i vzdělávání sociálních pracovníků.

Zásadní připomínky má osm ministrů, úřad vlády, Praha a sedm krajů, ombudsmanka i zaměstnavatelé. Ministerstvu financí vadí růst výdajů. Ostatní mají výhrady k zařazení péče o ohrožené děti mezi sociální služby či k zavedení paliativní a pastorační služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…