Vláda dnes podle premiéra Babiše schválí zákaz letů do Číny

03.02.2020 6:20

Vláda dnes podle premiéra Andreje Babiše (ANO) schválí zákaz letů mezi Čínou a Českem kvůli obavám z šíření nového typu koronaviru. Zákaz by podle něho mělo navrhnout ministerstvo zdravotnictví. Na programu má kabinet rovněž možné změny v zákonech o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, zákona o hnojivech či poslanecký návrh rozšiřující okruh rodin s nárokem na zvýšený rodičovský příspěvek.

Vláda dnes podle premiéra Babiše schválí zákaz letů do Číny
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Praha měla dosud s Čínou 12 leteckých spojení týdně. Zákaz letů mezi Čínou a Českem kvůli obavám ze šíření nového typu koronaviru by mohl začít platit do příští neděle, řekl Babiš v neděli večer televizi Nova. Vláda podle něj zákaz určitě schválí, jeho začátek se ale přizpůsobí tomu, aby se z Číny stihla vrátit asi stovka českých občanů, kteří chtějí domů.

Zákaz letů by měl podle Babiše (ANO) navrhnout ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který po čtvrtečním vyhlášení globálního stavu zdravotní nouze Světovou zdravotnickou organizací takový postup označil za legitimní. Úřady poté řešily, jak krok právně a technicky provést. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) navrhne uvolnit až deset milionů korun na nákup zdravotnických pomůcek jako humanitární pomoc Číně.

Vláda pravděpodobně odmítne návrh poslanců opoziční ODS, podle které by vyšší příspěvek dostaly všechny rodiny s dětmi do čtyř let věku. Rodičovská se zvýšila od ledna o 80.000 na 300.000 korun pro nové žadatele a rodiny s dítětem do čtyř let, kteří k lednu příspěvek ještě pobírali. Kabinet zaujme negativní stanovisko asi i k návrhu, který předsouvá projednání státního závěrečného účtu ve Sněmovně před schvalování státního rozpočtu.

Ministři projednají i to, zda vláda přistoupí jako vedlejší účastník k řízení před Ústavním soudem, který bude řešit návrh na zrušení vládní novely zákona o elektronické evidenci tržeb. Kabinet také vyslechne informace, jak ministerstva životního prostředí a zemědělství řeší dopady plánovaného rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów u českých hranic.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…