Vláda dnes potvrdí dohodu o růstu minimální mzdy na 13 350 korun

20.11.2018 6:00

Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD dnes potvrdí nařízením dohodu z minulého týdne, podle které se od ledna minimální mzda zvýší o 1150 korun na 13.350 korun. Zprávu přinesla ČTK.

Vláda dnes potvrdí dohodu o růstu minimální mzdy na 13 350 korun
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Naposledy rostla letos v lednu o 1200 korun na 12.200 korun. Zaměstnavatelé s ohlášeným růstem nesouhlasí, zatíží podle nich podnikatele vyššími náklady. S nejnižším výdělkem se zvedne také zaručená mzda, a to o 1150 až 2300 korun.

Ministři proberou také novelu volebního zákona pro evropské volby, podle které se zvýší postih za dvojí hlasování, zavedení mýtného na silnice první třídy či investiční pobídku firmě BMW na výstavbu testovacího centra na Sokolovsku.

Kabinet, který v bude v pátek poprvé čelit ve Sněmovně kvůli dotační kauze premiéra Andreje Babiše (ANO) hlasování o nedůvěře, probere také úpravu zákona o státním zastupitelství týkající se trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie. Novela upravuje postavení státních zástupců, kteří budou jmenováni do funkce evropských žalobců k Úřadu evropského veřejného žalobce.

Na programu má vláda také jednu poslaneckou iniciativu a úpravu školského zákona z Karlovarského kraje. Návrh, podle kterého by regiony dostaly širší kompetence vůči svým středním školám, podle předchozích vyjádření nepodpoří. Kraje by chtěly dostat pravomoc schvalovat předpokládané počty uchazečů o výuku v jednotlivých oborech vzdělání ve svých středních školách, ministr Robert Plaga (ANO) je proti. Poslanecký návrh na zjednodušení podmínek odběru orgánů cizinců, kteří zemřou v Česku a nemají dárcovskou kartu, vláda pravděpodobně podpoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…