Vláda dnes rozhodne o dalším plošném testování ve školách

12.11.2021 6:15

Vláda ANO a ČSSD v demisi dnes rozhodne o dalším plošném testování na covid-19 ve školách. Uskutečnit by se mělo 22. a 29. listopadu. Kabinet podle čtvrtečního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) probere také návrhy zpřísňujících opatření, které budou zřejmě platit od 29. listopadu.

Vláda dnes rozhodne o dalším plošném testování ve školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Uvažuje se o tom, že by na kulturní a sportovní akce nebo i do restaurací mohli jen lidé, kteří mají očkování nebo jsou do půl roku po prodělání nemoci. Už by nebylo možné pro doložení bezinfekčnosti použít negativní výsledek testu. Ve hře je ale i mírnější varianta, že by se uznával jen přesnější PCR test. Podobná opatření zavedlo Rakousko. Návrhy chce kabinet dnes projednat také s experty pětikoalice, která sestavuje příští kabinet. Konečné rozhodnutí má padnout v úterý.

Ve školách se děti testovaly na covid-19 plošně v celém Česku na začátku školního roku a poté lokálně 1. a 8. listopadu v nejpostiženějších okresech. Jedno kolo lokálního testování se uskuteční ještě v pondělí ve 23 okresech. O pokračování testování ve školách dlouhodobě usilovalo ministerstvo školství, podporuje jej také skupina odborníků MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala. Naopak ministerstvo zdravotnictví jej odmítalo, podle něj výrazně nepomáhá, když je virus už v celé populaci.

Vláda také znovu projedná návrh zákona o vzniku panevropského osobního penzijního produktu. Měl by být další daňově podporovanou alternativou spoření na důchod. Probere také návrh na jmenování 79 nových profesorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…