Vláda dostane silného soupeře. Odborář Středula je na pozoru

26.10.2021 22:35 | On-line

Předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu znepokojují plány rodící se vlády, která podle něj nebude tak vstřícná vůči odborům jako končící Babišův kabinet. Důrazně varuje před úspornými kroky a vyostřuje pozice. Jeho požadavky na růst mezd by zničily podnikání a urychlily inflaci, informuje Reflex.cz.

Vláda dostane silného soupeře. Odborář Středula je na pozoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Šéf ČMKOS Josef Středula v rozhovoru pro Reflex předem varoval vznikající vládní koalici, aby neplnila svůj volební program. „Nyní bude velmi napínavé sledovat, zda nová vláda splní věci, které slíbila. Troufám si říci, že pokud začne svůj plán realizovat, tak velmi záhy narazí na hrubé neporozumění veřejnosti,“ uvedl odborový předák.

Středula už nyní podle redakce „preventivně“ žongluje sociálními nepokoji. Hovořil například o minimální mzdě ve výši 25 tisíc. „Nebývá zvykem prozrazovat taktiku protivníkům dopředu. Takže pokud mohu touto cestou vyslat vzkaz, tak říkám 25 tisíc. A uvidíme, kam se dostaneme,“ reagoval Středula na dotaz, s jakou vyjednávací pozicí půjde na jednání o minimální mzdě na příští rok.

Původní zdroj ZDE.

V letošním roce dosahuje minimální mzda 15 200 korun a jednání o jejím zvýšení na příští rok se zasekla na nedohodě mezi ANO a ČSSD. V Česku je na minimální mzdu navázána zaručená mzda v osmi oborech, přičemž nejvyšší tarify dosahují dvojnásobku vládou stanovené minimální mzdy.

Pokud bychom slova Středuly převedli do reality, pak nejvyšší zaručený tarif by dosáhl 50 tisíc korun, což je výrazně i nad současnou průměrnou mzdou. Podnikatelé by vydali diametrálně vyšší peníze na výplaty.

Tlaky na skokové zvyšování mezd navíc přitápějí pod kotel aktuálně rostoucí inflace. To se dramaticky projevuje v zátěžových situacích jako dnes, kdy vlivem souběhu dopadů covidové epidemie a energetické krize stoupají výrobní náklady a řada oborů se dostává do problémů i kvůli váznoucím dodávkám surovin a součástek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…