Vláda má dnes schválit zbývající covidová opatření, na kterých se dohodla ve čtvrtek

19.11.2021 6:15

Vláda ANO a ČSSD se dnes vrátí k opatřením proti šíření covidu-19, o kterých jednala ve čtvrtek. Ministerstvo zdravotnictví a další úřady dostaly za úkol připravit ke schválení konkrétní texty návrhů. I po dnešku budou pokračovat jednání kabinetu v demisi s příslušnými svazy, aby na pondělním zasedání vlády mohli ministři rozhodnout i o podobě kompenzací.

Vláda má dnes schválit zbývající covidová opatření, na kterých se dohodla ve čtvrtek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Od pondělí 22. listopadu se podle rozhodnutí kabinetu nebudou testy na covid-19 uznávat jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do provozoven služeb, na hromadné akce nebo do gastronomických či ubytovacích zařízení budou muset prokázat kompletním očkováním proti covidu-19 nebo tím, že nemoc v posledních šesti měsících prodělali.

Vláda se ve čtvrtek shodla také na pokračování plošného testování ve školách jednou týdně každé pondělí, testovat na covid-19 se bude od příštího týdne také ve firmách. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dostal za úkol připravit příslušné mimořádné opatření, kterým se zavede povinný test jednou týdně pro neočkované, uvedl úřad vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že nová protiepidemická opatření budou platit do konce února.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) dnes předloží návrh na zavedení krizového ošetřovného ve výši 80 procent základu výdělku a obnovení příspěvku pro lidi v izolaci a karanténě. K tomu, aby změny začaly platit, musí je po vládě přijmout ještě Sněmovna i Senát a podepsat prezident. Ministerstvo vnitra předloží návrh na zavedení práce z domova pro orgány a instituce státní správy. O maximální míru využívání práce z domova požádal Babiš i firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…