Vláda má dnes v plánu jednání ke koronaviru odložené ze středy

09.04.2020 6:39

Vláda ANO a ČSSD dnes prostřednictvím videokonference absolvuje další mimořádné jednání kvůli epidemii nového typu koronaviru. Zasedání bylo na dnešní poledne přesunuto ze středy, pravděpodobně především kvůli pokračující schůzi Sněmovny. Ministři by mohli prodloužit nouzový stav, který platí v ČR od 12. března. Zabývat by se mohli i návrhem ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby stát zmírnil dopady koronavirové krize na kulturu částkou 1,16 miliardy korun.

Vláda má dnes v plánu jednání ke koronaviru odložené ze středy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Kabinet může podle zákona o bezpečnosti ČR vyhlásit nouzový stav nejdéle na 30 dnů, poté ho smí prodloužit po předchozím souhlasu Sněmovny. Poslanci dostali od vlády návrh, aby umožnili prodloužení o dalších 30 dní do 11. května, komora ale zatím v úterý povolila jen prodloužení do konce dubna.

Zaorálek chce pro nezávislé kulturní subjekty bez vlastního zřizovatele pomoc ve výši 440 milionů korun, které se přidají do grantového řízení. Navrhuje také zřídit program na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií s 30 miliony korun. Regionální kultuře chce poslat 390 milionů a pro resortní příspěvkové organizace letošní příspěvek navýšit o 300 milionů.

Kabinet se na odložené středeční schůzi podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) měl také zabývat obnovením Národní ekonomické rady vlády (NERV). Hlavním úkolem rady složené ze zástupců ekonomů i velkých firem má být vyhledávání možných problémů ve fungování ekonomiky nebo příprava doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů vlády. Rada by také měla vyhodnotit opatření přijatá kvůli koronaviru a navrhnout opatření související s přípravou státního rozpočtu na rok 2021.

 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…