Vláda má dnes znovu na programu leteckou záchranku i mýto

09.03.2016 6:30

Vláda se na svém dnešním zasedání vrátí k materiálům, jejichž projednávání před týdnem způsobilo koaliční roztržku. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) znovu předloží návrh tendru na leteckou záchrannou službu a ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se měl do dneška vypořádat s výhradami ke svému návrhu na prodloužení smlouvy na provoz mýtného se společností Kapsch.

Vláda má dnes znovu na programu leteckou záchranku i mýto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládní lavice na zasedání sněmovny

Materiál o letecké záchrance se už odkládal kvůli ceně i plánům převést službu aspoň částečně ze soukromníků na stát. Tentokrát by kabinet mohl definitivně schválit vypsání tendru na šest základen z deseti. To by znamenalo, že armáda i policie by přibraly každá jednu další k nynější jedné základně. Soukromníci mají dostat smlouvu na tři roky, během kterých se připraví přesun celého systému pod stát.

Ťok navrhuje zadat zakázky na výběr mýtného současnému provozovateli, firmě Kapsch, bez výběrového řízení. Ťok to považuje za krizovou a aktuálně jedinou možnou variantu. Situaci prý nelze řešit jinak kvůli chybějící dohodě s Kapschem na spolupráci při předání systému novému provozovateli.

Oba návrhy kabinet před týdnem kabinet odložil a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) proces jejich projednávání označil za podraz. Začal v souvislosti s tím prý přemýšlet, jestli koalice může fungovat dál. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jeho kritiku odmítl.

Z dalších materiálů by se vláda měla zabývat například rozsáhlou novelu insolvenčního zákona. Ministerstvo spravedlnosti v ní chce mimo jiné zvýšit svůj dohled nad insolvenčními správci, ztížit podávání šikanózních návrhů a zpřísnit podmínky pro poradenství v oblasti oddlužení.

Kabinet původně měl zasedat v pondělí ráno, ale mimořádně zasedne dnes ve 20 hodin. Premiér Sobotka byl v pondělí na summitu EU v Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…