Vláda nám lže! Plago, otevřete školy, křičel Klaus ministrovi do oken. Pak mu u vrat nechal tabuli se vzkazem

08.02.2021 17:33

REPORTÁŽ Vraťme děti do škol. S tímto tématem se v pondělí odpoledne demonstrovalo před sídlem Ministerstva školství v pražské Karmelitské ulici. Akci organizovalo hnutí Trikolóra společně se Stranou soukromníků České republiky. Několik desítek účastníků spolu s přítomnými novináři oslovil předseda Trikolóry a bývalý předseda výboru Poslanecké sněmovny pro vzdělání Václav Klaus.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

„Vzdělání mladé generace nejde obětovat,“ řekl předseda Trikolóry pro ParlamentníListy.cz ještě před demonstrací. Nevěří prý, že by se vláda rozhodovala podle vědeckých dat a faktů, opatření totiž přijímá a zase ruší zcela nelogicky a beze smyslu.

Cílem akce je přimět ministra Roberta Plagu k urychlenému předložení plánu na otevření škol. Jsme totiž jednou z mála zemí EU, kde jsou školy zcela zavřené. A trvá to už tak dlouho, že to má na děti katastrofální dopady.

Občanská iniciativa Vraťme děti do školy vydala ještě před akcí toto prohlášení:

V ČR je více než 1 500 000 žáků a studentů na základních, středních a vysokých školách a všem je kvůli opatřením vlády upíráno plnohodnotné vzdělávání zaručené Ústavou ČR. V jiných státech Evropy děti do školy chodí i za protiepidemických opatření.
 
V tuto chvíli je již situace kritická! Čím déle budou školáci doma, tím více budou zaostávat a jen obtížně dohánět učivo jednotlivých ročníků, protože distanční výuka nikdy nenahradí výuku ve školách. Učni, středoškoláci a vysokoškoláci přicházejí o výuku a praxi a hrozí, že u nás budou v nejbližších letech chybět plnohodnotně kvalifikovaní lidé různých profesí.
 
Žádná sebevyšší čísla pozitivně testovaných osob na covid-19 (často zdravých a bezpříznakových!) nemohou dostatečně obhájit zavření škol.

Je nepřijatelné, aby bylo vzdělání dětí a mladých lidí kvůli současným opatřením obětováno. Především proto, že děti nejsou skupinou ohroženou onemocněním covid-19.

Ministr Plaga, ministr čekání

Akce se u ministerstva pod Petřínem konala navzdory stížené dopravě, když Prahu během noci na pondělí zasypal sníh. A i přesto, že v otázce otevření škol vláda pomalu začíná obracet a připouštět, že za dodržení nějakých opatření by to mohlo být možné. Jak ale poslanec Klaus poznamenal, začalo se to hýbat až po ohlášení jejich demonstrace. 

V šestnáct hodin se pak před Plagovým úřadem vyhoupl s megafonem a spustil: „Jakožto pořadatel bych rád na úvod řekl, abyste dodržovali všechna bezpečnostní opatření. My jsme nepřišli provokovat. My jsme přišli říci ministru Plagovi, aby konal svou práci a zajistil dětem vzdělávání.“

Opatření vlády jsou podle Klause nejasná a proměnlivá. Když hnutí Trikolóra akci organizovalo, vláda říkala, že školy se určitě neotevřou do Velikonoc. To Klause a jeho spolustraníky zděsilo, protože školy jsou s jednou drobnou pauzou uzavřeny už od loňského března.

„Už jenom tím, že jsme oznámili tuto demonstraci, tak vidíte, že se přidávají další politické strany a pomaličku začínají něco říkat o návratu dětí do škol,“ pokračoval předseda Trikolóry do megafonu. Dnes se snad měla touto otázkou zabývat i vláda na svém zasedání. To je podle Klause důkaz, že jejich boj za otevření škol má smysl.

„Mladou generaci nesmíme obětovat na úkor čehokoliv,“ pokračoval bývalý ředitel pražského gymnázia.

Stav, ve kterém žijeme, se nazývá „nouzovým“. S tím se původně počítalo pro ohrožení státu a očekávalo se, že při něm budou povoláváni branci a celá státní správa uváděna do pohotovosti. Současná realita, probíhající již od loňského března, je ale zcela jiná. Klaus to nazval „stav čekání a apatie“.

Čeká především vláda a nabádá občany, aby čekali s ní. Tu na vakcínu, tu na jiné věci. Ministr školství čeká také a mezitím dětem utíkají jejich školní léta. „Jeho úlohou je otevřít školy a zajistit dětem vzdělání, takřka za každou cenu,“ bouřil za potlesku poslanec. Neměli bychom váhat investovat peníze do testování žáků a dalších bezpečnostních opatření, ale čekat dále nemůžeme.

„Žádná společnost, která chce přežít, dokonce ani žádný živočišný druh, který chce přežít, na výchovu mladé generace nerezignuje. To je vždycky to poslední, co obětuje,“ rozčiloval se dále Václav Klaus.

Po potlesku navázal: „Vláda nám neustále lže.“ Nejprve jsme před rokem poslouchali lži o tom, že máme dostatek roušek. Potom že prý je připravená nějaká chytrá karanténa a trasování občanů. Nic z toho nebyla pravda. Pak přišla lež zvaná PES, systém, který měl každému ukazovat, jaká je situace. Dnes je každému jedno, jaké číslo protiepidemický systém ukazuje, především je to jedno vládě.

„Kolem Vánoc bylo hrozně populární, že nás spasí rychlá vakcinace. Teď už jsme zase vyzýváni, ať čekáme, že máme čekat, až nějaký evropský úřad něco schválí, snad do dubna nebo do května,“ připomněl.

Klaus zmínil i lež o tom, že se virus šíří z lyžařských středisek. Mapa nákazy přitom ukazovala velmi tmavou barvou i okresy z Polabí a dalších oblastí, kde lyžaře v životě neviděli. „Jsou to neustálé dojmy, a nikoliv realita,“ shrnul poslanec Klaus epidemickou komunikaci.

„Čili není žádný důvod školy neotevřít,“ uzavřel tuto část vystoupení. „Otevřete školy,“ skandovali účastníci akce.

Že covid-19 způsobuje u starších lidí těžký průběh, je jasné. „Ale každému nebezpečí musí společnost čelit vitalitou,“ myslí si Klaus.

Ten nevěří, že epidemii řídí ministr Hamáček. Takže není důvod se tvářit, že vláda má situaci pod kontrolou a její zákazy dávají nějaký smysl.

Václav Klaus se s megafonem obrátil k oknům Ministerstva školství a přidal na hlase: „Na co čekáte, ministře Plago? Na konec volebního období? Otevřete školy a umožněte dětem vzdělání. Umožněte dětem vzdělávat se, sportovat a žít,“ skončil svůj projev předseda Trikolóry.

Vedle něj stály poslankyně tohoto hnutí Zuzana Majerová Zahradníková a Tereza Hyťhová, které držely školní tabuli se vzkazem „Ministře Plago, otevřete školy, dětem utíká čas“.

Tato tabule pak sehrála hlavní roli ve vrcholu celé akce. Při něm byla položena před bránu ministerstva. Tam ji organizátoři po domluvě s policisty zanechali, protože na ministerstvu již několik minut po šestnácté hodině nebyl nikdo, kdo by ji převzal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…