Vláda navrhla seškrtat letošní rozpočet o 3,8 miliardy korun

23.08.2013 10:28

Vláda Jiřího Rusnoka v demisi navrhla změnit letošní státní rozpočet. Jeho příjmy a výdaje chce zkrátit shodně o 3,8 miliardy korun, takže plánovaný stomiliardový schodek by měl zůstat stejný. Návrh, který reaguje na aktuální ekonomickou situaci, ale se vší pravděpodobností padne pod stůl, protože kabinet ho předložil sněmovně, kterou příští týden čeká rozpuštění. Zákonná opatření bude sice moci přijímat Senát, ale nesmějí se týkat rozpočtu.

Vláda navrhla seškrtat letošní rozpočet o 3,8 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nová vláda přichází ke jmenování v čele s ministrem financí Janem Fischerem

"Při sestavování státního rozpočtu se vycházelo z tehdy aktuálních dat a prognóz. V průběhu času se však ukázalo, že v některých oblastech šel vývoj jiným směrem, než se původně očekávalo," napsala vláda v důvodové zprávě ke svému návrhu.

Díky nízkým úrokovým sazbám u českých státních dluhopisů navrhla vláda seškrtat výdaje na obsluhu státního dluhu o 3,5 miliardy korun. Současně chce navýšit plánované příjmy této kapitoly o rovné tři miliardy.

Navýšení příjmů vláda navrhla u Ministerstva zemědělství

Příjmy Českého telekomunikačního úřadu vláda navrhla snížit o sedm miliard korun. Důvodem je aukce na kmitočty, kterou úřad v březnu zrušil a kvůli tomu nezíská plánované příjmy. V kapitole Ministerstva životního prostředí chce vláda snížit plánované příjmy o 1,1 miliardy kvůli nižšímu prodeji emisních povolenek.

Naopak navýšení příjmů vláda navrhla u Ministerstva zemědělství, a to o celkem 1,3 miliardy korun. Z toho půl miliardy je určeno na provoz Státního pozemkového úřadu a zbylých 800 milionů na spolufinancování Programu rozvoje venkova.

V kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí navrhl Rusnokův kabinet snížit objem peněz na důchody o 1,6 miliardy korun. To podle kabinetu odráží skutečné letošní čerpání těchto peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…